Pečeme na Vánoce… bez mléka

Vložte svůj článek

Anketa

Jak doma pečete, když dietu musí dodržovat jen některý člen rodiny?

Petra Vojtová, 7. 12. 2016

Alergie na potraviny, Celiakie, Alergie na mléko, Speciály


Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční štola. U většiny těchto dobrot je mléko součástí receptu. Pokud jste na mléko alergičtí či trpíte jeho intolerancí, nezoufejte. Téměř každé vánoční cukroví a pečivo si můžete připravit i v bezmléčné verzi. Pojďme se podívat na to, které z mléčných výrobků se při pečení běžně používají a jak je můžeme nahradit. Jednoznačně nejčastěji se v receptech objevuje máslo, v menší míře mléko, případně smetana.

Jak nahradit máslo nejen v cukroví

Nejčastější náhražkou klasického másla při pečení jsou rostlinné tuky, a to i v domácnostech „nealergiků“. Důvod? Zhruba dvojnásobná cena másla oproti rostlinnému margarínu. Při bezmléčné dietě, obzvláště na jejím počátku, doporučuji bedlivě studovat etikety, neboť ne všechny tuky, které se tváří jako rostlinné, v sobě opravdu neobsahují živočišnou složku. Příkladem může být třeba Hera, do které se přidává syrovátka či Zlatá Haná obsahující mléčný tuk a smetanový zákys. Když byla dceři prokázána ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka), hledala jsem právě za oblíbenou Heru jiný tuk, který by splňoval dietní opatření, byl chutný a zároveň finančně dostupný. A právě tehdy se u nás doma zabydlela Stella, obzvláště „cukrářská“ verze, které nechybí máslové aroma a nejen cukroví je z ní velmi dobré, od „máslového“ nerozeznatelné, alespoň dle mého názoru.

Medovníčky

MedovníčkyMedovníčky

 

Chcete-li se vyhnout ztuženým tukům, můžeme na pečení určitě doporučit Alsan - margarín bez mléčných komponent, laktózy a lepku, který je vhodný právě i na pečení.

Tygří bábovičky bez lepku a mléka

Tygří bábovičkyTygří bábovičky

Další možností, jak nahradit při bezmléčné dietě máslo, je použití sádla a méně tradičních tuků, jako jsou například burákové máslo nebo kokosový olej.

Sušenky z burákového másla - bez lepku a mléka

Kokosovo-mandlové košíčky bez lepku, mléka a vajec s kokosovým olejem 

Kuličky à la Ferrero

Kuličky à la FerreroKuličky à la Ferrero

 

Vánočky a vánoční štoly bez mléka

Nahradit klasické kravské mléko, které bývá součástí některých receptů na vánočky či štoly, není až takový problém, neboť existuje poměrně široká nabídka mlék rostlinných – např. sójové, rýžové, ovesné, špaldové, mandlové, kokosové, makové, konopné, pohankové, amarantové aj.

Rostlinná mléka můžeme zakoupit buď sušená, nebo tekutá. Tekuté formy jsou lepší k přímé konzumaci, neboť bývají chutnější a kvalitnější. Na pečení můžeme využít i mléka sušená. Při jejich nákupu ovšem musíme býti obezřetní, neboť součástí některých z nich (týká se to např. značky „Zajíc“) je kasein, resp. kaseinát sodný – bílkovina kravského mléka či její sůl. Ač výrobce, firma Modagor, udává, že obsah alergenu je pouze hypotetický, příp. minimální, nemusela by tato mléka citlivým jedincům vyhovovat.

Řadu rostlinných mlék si můžeme připravit i sami, postup není nikterak složitý.

Kokosové mléko

Rostlinné smetany

Některé druhy vánočního pečiva se připravují ze smetany, např. smetanové marokánky nebo smetanové cukroví. Ani jich se při bezmléčné dietě nemusíte vzdát, neboť existují rostlinné alternativy. Některé jsou vhodné k vaření a pečení, jiné, s vyšším procentem tuku, dokonce i ke šlehání.

Druhy smetan jsou obdobné jako druhy mlék. Na trhu je k dostání smetana sójová, ovesná, rýžová, kokosová, špaldová či mandlová.

Marcipánové smetanové miništoly

 Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec, sóji

 

Nejznámější výrobci rostlinných nápojů, smetan a tuků:

  • Alnatura - kokosové mléko, sójové a rýžové nápoje, ovesná smetana
  • Alpro - nápoje sójové, mandlové, lísko-oříškové, ovesné, kokosové, ochucené i přírodní, sójová, kokosová a rýžová smetany na vaření
  • EcoMil - bio ořechové nápoje (sladké mandle, lískové ořechy), nápoje z quinoy, ovsu, konopné, mandlová a kokosová smetana na vaření
  • Isola BIO - nápoje pohankové, rýžové, kokosové, lísko-oříškové, mandlové, špaldové, ochucené i přírodní, rýžová smetana na vaření a pečení
  • Joya - sójové nápoje
  • Natumi - ovesné, rýžové, sójové, špaldové a lísko-oříškové nápoje, rýžová, sójová a špaldová smetana na vaření aj.
  • Oatly - ovesné nápoje, přírodní i ochucené, ovesná smetana na vaření
  • Provamel - převážně sójové, ale i ovesné, rýžové a špaldové nápoje, ochucené i přírodní, sójová smetana na vaření, tuk Soya pro studenou i teplou kuchyni
  • Soyatoo - sójové nápoje, přírodní i ochucené, sójová smetana a šlehačka ve spreji

A co laktóza?

Lidé trpící intolerancí laktózy mají na výběr více variant. Buď mohou dodržovat zcela bezmléčnou dietu, nebo používat bezlaktózové výrobky (mléka, másla, smetany, ale i jogurty, sýry aj.), které bývají označeny např. „Minus L“ či „Lactose free“, „Lacto zero“ atd.

Bezlaktózové a bezmléčné výrobky jsou k dostání např. v hypermarketech Globus - bezlaktózové výrobky zde seženete pod značkami Ehrmann, Madeta, Meggle a MinusL, Tesco - kromě cizích značek má i vlatní řadu - Tesco Free From, obdobně i Albert - Albert Free From atd.,  ale i v prodejnách zdravé výživy a v některých drogeriích (např. DM) či v lékárnách.

Máte i vy svůj oblíbený vánoční recept bez mléka? Podělte se s námi!

Další články speciálu: Vánoce u potravinových alergiků a bezlepkářů

Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě vyměnit v receptu jeden druh mouky za jiný (v tomto případě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Štědrovečerní menu bez lepku, mléka, vajec

Rybí polévka, kapr nebo řízky, bramborový salát - tradiční štědrovečerní menu. Jak a čím ale obalit maso, když dodržujeme bezlepkovou dietu a jsme...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Na Silvestra si to chceme užít všichni. Oslavy budou bujaré a určitě si budeme chtít dopřát ty nejvybranější pochoutky... u nás samozřejmě bez...

Komentáře ke článku
Silvie Wittkova

20. 11. 2017
13:01

Dobrý den, prosím Vás chtěla jsem se zeptat, zda lidé sABKM můžou jíst potraviny, kde ve složení je máslové aroma.Dekuji za odpověď. Silvie Wittkova

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jana

14. 11. 2017
15:32

Dobrý den!
Článek s dobrými informacemi,ale já nemohu nikde sehnat tuk Alsan ani Stellu.Tak se ptám,kde v západních Čechách seženu?Nebo koupím na netu?Což jsem také nenašla!Prosím poraďte.Dekuji.Jana

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Dáša Dunajová

14. 11. 2017
11:43

Minulý týden jsem objevila Stellu s novým obalem. Pro kontrolu, zda se jedná o identický výrobek, jsem si přečetla složení a zjistila jsem, že složení se od původního výrobku liší, výrobce začal do Stelly přidávat syrovátku. Na můj dotaz mi bylo vyrobcem ,firmou KaKa sděleno, že tato varianta zvítězila v průzkumu u zákaznic, a proto se bude nadále vyrábět v této podobĕ. Pokud seženete Stellu v původním obalu, tak si ji nakupte do zásoby. Já ji mám v mražaku, takze na letošní vánoce ještĕ napeču, příští rok nebudu mít z čeho.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte