Dobrý den, měla bych na Vás prosbu, od malička (cca. od 2 měsíců) trpím atopickým ekzémem. Teď je mi 26 let. Prošla jsem si řadou vyšetření hlavně na alergologii. Jsem alergická na pelyněk, prach, kočku a dále mám potravinovou alergii na brambory, rýži, mrkev, celer, petržel, soju, luštěniny, vejce a dále náznak alergie na mléko. Užívám každý den léky Zyrtec, Singulair (prý pro počínající astma)a mažu se při zhoršení mastí Elocom a mastí Leniens s Dexamthasonem. Jsem zoufalá z toho, co jíst, když nemůžu výše uvedené potraviny, nemůžu pochopit, co mi může vadit u rýže a brambor?? Bramborový škrob?? Plánujeme s manželem miminko a já opravdu nevím, co jíst a co nejíst, aby to bylo lepší a hlavně, abych vyeliminovala spouštěcí faktory pro atopický ekzém u plánovaného miminka. Je těžké najít potraviny k běžné snídani, když se nemůže mléko, nemůžu ani sýry, jogurty, máslo. Salámy a paštiky se nedoporučují pro atopiky, protože obsahují hodně solí a konzervantů. S obědem je to taky složité, když nemůžu luštěniny ani soju ani brambory a rýži. Stále jen zelenina, těstoviny a chleba se přejíte rychle. Jsem z toho unavená, opravdu nevím, jak skloubit svou alergii s normálním životem. Děkuju za radu jak postupovat. Vaše Romča
Dotaz 125
13. 7. 2005
Atopický ekzém
Romana