Dobrý den. Můj syn má 18 měsíců a trpí na ekzém. Objevil se na lýtku v jeho 4-5 měsíci, pak na tvářích a postupně se rozšířil po celém těle. Loni v létě byl syn bez ekzému, ale v řinu se zase objevil. V lednu byl opravdu hrozný. Lékař nám předepsal mastičky včetně kortikoidů a vzal krev. Krevní obraz v pořádku. Alergie na lepek a celiakii vyšla negativně, ale prý mám asi alergii na kravské mléko. Lékař mi řekl že máme vysadit mléčné výrobky (já také, syn je ještě částečně kojený) jen jogurt může. Děláme ale domácí jogurt z kravského mléka, může i tento? A co sušené mléko či stopové prvky v různých potravinách? Děkuji za informace.
Odpověď
Dobrý den, Andy,
pokud se prokáže, že za zhoršování atopického ekzému u kojence mohou mléčné bílkoviny, pak je potřeba mléčné alergeny ze stravy vyloučit důsledně, a to jak z vaší, tak z jeho.
Vyhýbat se musíte potravinám, které mají mléko (v jakékoli podobě) nebo mléčné bílkoviny uvedené přímo ve složení. Produkty s označením "může obsahovat stopové množství mléka" obvykle mléčné alergeny neobsahují anebo jen ve velmi malém (neškodném) množství. Označení vychází z toho, že ve stejné továrně se vyrábějí i výrobky s mlékem a teoreticky by mohlo dojít ke kontaminaci.
I jogurt obsahuje mléčné bílkoviny. Zatím ho určitě také vyřaďte. Až se ekzém uklidní, můžete jo zkusit po malých dávkách zařadit, a pokud jej syn bude snášet dobře, můžete jej normálně konzumovat.
Více najdete v našich článcích v sekci Alergie na mléko. Můžete také mrknout na podobný starší dotaz Atopický ekzém a pravděpodobná alergie na mléko. Jak musí být dieta přísná?.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz