Odpověď na dotaz

Lucka:

Dobrý den, je mi 24 let a asi v deseti mi zjistili alergie na některé pyly a dřeviny a prach.Kýchání a slzení očí vždy spravil sprej a kapky, navíc s roky se alergie utlumovala,teď ji skoro nevnímám.Žádnou potravinovou alergii nemám. Co mě však už několik let trápí je zřejmě alergie na bramborový škrob. Když je sním,to nevadí, kámen úrazu je však v tom, když je syrové škrábu (obzvlášť ty čerstvě sklizené).Začalo to kýcháním, rýmou a slzením očí, stupňovalo se to tak, že když mám třeba pouhý záděr nebo ranku na prstu, při kontaktu se škrobem mi začne jakoby opuchat a znecitlivovat.Skončilo to tím, že sem jednou při krájení brambor cítila, jak se mi stahuje a opuchá hrdlo a začalo se mi těžko dýchat. Byl to hrozný pocit a já okamžitě brambory zahodila, šla na vzduch a tam se to urovnalo.Vůbec nevím, co to mělo znamenat, pro jistotu jsem však už jednou provždy škrabání brambor přenechala jiným. Chci se zeptat, co to bylo za reakci a jestli to opravdu mohl způsobit ten škrob. A také jestli mám být na pozoru, když je jím. Je možné, že se alergie bude stupňovat tak, že bych mohla mít časem problém i u těch vařených?
Lucka

Odpověď:

Dobrý den,
s velkou pravděpodobností se u vás jedná o zkříženou alergii pyly - potraviny.
Pyl břízy a lísky (časný, jarní pyl) - jablko, hruška (jádrové ovoce) mrkev, petržel, celer (kořenová zelenina) lískový ořech (popř. další zkříženě reagující ořechy) třešně, švestky, meruňky, broskev (peckové ovoce) kiwi, fazole, hrášek, brambor (škrabání syrového bramboru).
Pokud máte alergii na pyl jarních dřevin prokázanou, doporučuji se výše uvedeným potravinám vyhnout.
Vařené brambory by neměly být problém.
Hezký den

Dana Štěpánková
ProAlergiky.cz

Podobné:  Zkřížená alergie

Datum vložení dotazu:  15.03.2007

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz