Odpověď na dotaz

andrea frajová:

Dobrý den, prosila bych o radu, která se týká dýchacích potíží mého pětiměsíčního syna. Od 3. týdne začal v noci chrčet, lékařka nám sdělila, že se jedná o nevyvinutou dýchací trubici a že se stav do roku života upraví. Záhy se objevila rýma, která trvala cca 2 měsíce. Ve třetím měsíci života dostal syn atopický ekzém, který se podařilo zažehnat jen hormonální mastí. Od té doby se ekzém neobjevil. Ve 4. měsíci se chrčení objevilo i přes den, přidal se kašel, byl nasazen Mucosolvan, ale ani po 14 dnech se jeho stav nezlepšil, naopak, přidalo se sípání. Lékařka nasadila nejprve Sumetrolin a Spiropent, ale ani po dalších 14 dnech se stav nezlepšil. Byla nasazena antibiotika - Klacid - zatím bez výsledku (užívá je 3. den). Z rozboru KO vyplynulo, že po této stránce není žádný problém, všechny hodnoty byly v normě. Teplotu syn neměl. V rodině žádná alergie ani astma není. Dětská lékařka učinila závěr, že se zatím nedá nic víc dělat, pravděpodobně bude syn trpět nějakou alergií, budeme čekat, zda se dýchací potíže budou opakovat a v roce nás chce poslat na alergologii. Je prosím tento závěr dostačující? Neměla bych sama vyhledat alergologa, byť je synovi pouze 5 měcíců? Obávám se možného astmatu, jsou mé obavy na místě? Děkuji za odpověď.
Andrea Frajová

Odpověď:

Alergologické vyšetření je možné i dříve než v roce, záleží na dostupnosti ve vašem regionu (bývá čekací doba na termín), někdy mohou uváděné potíže souviset s alergií na bílkovinu kravského mléka, doporučení od praktické lékařky budete potřebovat. Ale také může mít paní doktorka s chrčením pravdu - vrozenou vadu dýchací trubice může potvrdit či vyloučit bronchoskopie, z dalších vyšetření připadá v úvahu tzv. potní test, ev. vyloučení refluxu (vracení žaludečních šťáv). Na všechna vyšetření potřebujete doporučení a odesílá Vás ošetřující pediatr, ev. během vyšetření za hospitalizace (pokud není možné stav zvládnout ambulantně). Po internetu nelze udělat diagnosu, vyšetření pacienta v ordinaci nelze nahradit popisem. Lékař zvažuje přínos vyšetření a zátěž pro dítě, proto je nutné vše probrat s Vaší paní doktorkou.

MUDr. Eva Orálková

Podobné:  Ostatní

Datum vložení dotazu:  15.01.2011

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Může mít vyloučení lepku a mléka ze stravy pozitivní vliv na chování dětí s ADHD a autismem?
Může mít vyloučení lepku a mléka ze stravy pozitivní vliv na chování dětí s ADHD a autismem?

Jestli očekáváte článek o převratném objevu či výsledky studie, která by byla...

7 důvodů proč používat čističku vzduchu
7 důvodů proč používat čističku vzduchu

Připravili jsme pro vás 7 důležitých argumentů, proč by mohla být čistička vzduchu...

Čističky a zvlhčovače vzduchu
Čističky a zvlhčovače vzduchu

Jak poznat, kdy je vhodnější pořídit čističku vzduchu a kdy zvlhčovač? Jaké problémy...

Syndrom dráždivého tračníku
Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku, syndrom dráždivého střeva či IBS (z angl. Irritable...

Nová služba: Hotelový pokoj pro alergiky
Nová služba: Hotelový pokoj pro alergiky

I alergici cestují. Tato myšlenka stála za zrodem myšlenky, jak dále rozšiřovat...

Úklid u alergiků: Zaměřte se na alergeny, ne na bakterie
Úklid u alergiků: Zaměřte se na alergeny, ne na bakterie

Jak předcházet hromadění alergenů? Jaká pravidla platí pro nejběžnější alergie - na...

Poradna 1 271 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den, prosím Vás o informaci, zda užívání p.o. přípravku Staloral300 v těhotenství je bezpečné? Krátce po nasazení terapie jsem otěhotněla....

Zobrazit poradnu