úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborové langoše bez lepku, mléka i vajec

Bramborové langoše bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Chuťovky, studená jídla
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky:
Ingredience: Těsto:
300 ml teplého rostlinného mléka (nebo 150 ml mléka + 150 ml vody)
250 g Schaer Bread nebo Schaer Patisseria + 1 káv. lžička do kvásku
200 g ve slupce uvařených, oloupaných a najemno nastrouhaných brambor (varný typ B)
1 kávová lžička cukru moučka
1 kávová lžička soli
3 g sušeného droždí Dr. Oetker

500 ml slunečnicového oleje + 250 g Omega ztuženého tuku na smažení

kynoucí mísa s krytem a hrnec s poklicí

Na obložení:
česnek utřený se solí, kečup, nasekaná slanina, strouhaný sýr (kdo smí mléko)
Postup přípravy:

Do části teplé tekutiny (cca 150 ml) si rozmícháme lžičku cukru a lžičku mouky. Přidáme sušené droždí a promícháme vidličkou. Kvásek necháme na teplém místě přikrytý vzejít (trvá to cca 10 minut).

Strouhané brambory promícháme s moukou a solí v zadělávací míse. Přidáme zbytek teplé tekutiny a kvásek. Směs rukou několikrát promísíme, až vznikne polotuhé těsto. Mísu přikryjeme víkem nebo potravinářskou fólií a necháme v teple kynout asi 1,5 hodiny.

Po vykynutí si nasypeme na vál trochu mouky. Z těsta odebíráme pomoučenýma rukama hrudky a tvarujeme na vále v oválné placky o výšce asi 1 cm - bude jich asi šest. Přikryjeme utěrkou a necháme langoše odpočívat. V hrnci si rozpustíme tuk, přidáme olej, ohřejeme na nejvyšší stupeň - na smažení.

Snížíme stupeň vaření na sporáku o polovinu a opatrně langoše smažíme ve vrstvě tuku jako koblihy - měly by plavat. Vejdou se najednou asi dva. Smažíme po každé straně asi 2 - 3 minuty a obracíme dvěma vidličkami, aby se rovnoměrně prosmažily a nebyly uprostřed syrové.

Po usmažení necháme okapat na sítku nebo na ubrouscích.

Dochutíme podle toho co můžeme - utřeným česnekem, kečupem, slaninou nebo sýrem.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...