úvod Proalergiky.cz > Alergie a ekzém > Alergie na potraviny > Alergie na arašídy > Arašídy – výskyt alergických reakcí, zkřížené reakce

Alergie na arašídy

Arašídy – výskyt alergických reakcí, zkřížené reakce

(foto:Gresei Dreamstime.com)
(foto:Gresei Dreamstime.com)

V celosvětovém měřítku jsou buráky nejnebezpečnějším potravinovým alergenem vůbec. V ČR dochází ročně až k několika stovkám anafylaktických reakcí, ale naštěstí již několik let nedošlo k úmrtí, na rozdíl od USA, kde minimálně ve sto případech ročně bohužel nastává smrt.

Alergie na arašídy patří bohužel mezi ty, které, jsou-li diagnostikovány u dětí, velmi často - až v 75 % případů přetrvávají do dospělosti. Jedinou „léčbou“ je absence přijmu alergenu, tedy, celoživotní studium etiket a přísné dodržování diety.

Vysoké počty alergiků a tudíž i alergických reakcí se vyskytují v zemích, kde je vysoká spotřeba arašídů, např. právě v USA, mimo jiné díky oblibě arašídového másla.

U řady alergií dochází k tzv. zkříženým reakcím, což v praxi znamená, že jedinec není alergický pouze na jednu potravinu, ale i na další, příbuzné. Bohužel je tomu tak i u alergie na arašídy, kdy často alergik nereaguje pouze na ně, ale i na ostatní luštěniny, resp. výrobky z nich. Například na guarovou či rohovníkovou mouku, neboť jsou vyráběny z rostlin čeledi bobovitých, tedy luskovin. Častější výskyt alergie na arašídy byl oproti zdravým jedincům zaznamenán u astmatiků.

Nejhlavnějšími bílkovinnými alergeny je violin a konglutinin. Výše jejich obsahu je odvislá od způsobu zpracování a metody výroby. Nejsilnější reakce byly prokázané po požití pražených arašídů a také arašídového oleje lisovaného za studena. Naopak olej vyrobený rafinací podzemnice olejné při teplotách 230 - 260 °C, by měli snášet bez zdravotních obtíží i nejtěžší alergici.

Kde všude se můžeme s arašídy setkat?

Ledaskde. Někdy i tam, kde bychom je úplně neočekávali. Dle platné legislativy by přítomnost arašídů měla být vždy uvedena jak na baleném zboží, tak i na jídelních lístcích v zařízeních společného stravování a v restauracích, a to buď slovně, nebo číslem 5.

Mezi nejnebezpečnější potraviny patří:

  • arašídové máslo
  • arašídová mouka
  • arašídový krém
  • zmrzliny, čokolády, marcipán, nugát aj. cukrovinky
  • pečivo, cereálie, sušené ovoce
  • pokrmy asijské a mexické kuchyně
  • oleje lisované za studena
  • kontaminované pokrmy v pekárnách, masnách, fastfoodech atd.

Některé potraviny nesou označení „může obsahovat stopy alergenu“. Se stejným dilematem – mohu/nemohu se setkávají i alergici na mléko, vejce, sóju apod. Např. celiakům je často vysvětlováno, že jde pouze o určitou ochranu výrobce, neboť toto označení v praxi znamená, že se jedná o výrobek zpracovaný na stejné lince, jako běžné lepkové potraviny a nelze ani sanací zajistit 100% bezlepkovost. U alergie na arašídy bychom ale měli být velmi opatrní a raději se takto značeným potravinám vyhnout, neboť riziko je příliš vysoké. Ale samozřejmě záleží na vás.

Nástup alergické reakce a první pomoc

Alergická reakce se projeví velmi rychle, maximálně do 30 minut, ale většinou již za 5 až 10 minut po konzumaci alergenu. Nejčastějšími počátečními příznaky jsou:

  • výtoky z nosu
  • otoky a „svědění či brnění“ jazyka a rtů
  • dýchací obtížetrávící obtíže - nevolnost, žaludeční křeče, zvracení, průjem
  • kožní reakce – svědivá vyrážka, zarudnutí nebo otok

Pokud není zajištěna včasná odborná lékařská pomoc, nastupují poruchy krevního oběhu a anafylaktická reakce.

Vzhledem k tomu, o jak rychlou a zároveň život ohrožující reakci se jedná, měl by mít každý diagnostikovaný alergik u sebe injekční pero s adrenalinem, neboť ne vždy je v blízkosti nemocnice a u tohoto typu alergie opravdu „jde o minuty“.

Alergii na arašídy je blízká i alergie na ořechy.

Co musíte vědět o alergii na arašídy

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...