Histaminová intolerance

Léčba histaminové intolerance

Vešekeré uzeniny, ale i rajčata by pro osoby s HIT měly být zapovězené. (foto: Ulkan120 | Dreamstime.com)
Vešekeré uzeniny, ale i rajčata by pro osoby s HIT měly být zapovězené. (foto: Ulkan120 | Dreamstime.com)

Základ léčby - nízkohistaminová dieta

Nízkohistaminová dieta je prvním a nejdůležitějším krokem v léčbě histaminové intolerance. Na rovinu je nutné říci, že se ve většině případů jedná o velkou, pro někoho až drastickou, změnu ve stravovacích návycích. Z jídelníčku je totiž nutné vyloučit mnoho potravin a pochutin, na které jsme byli zvyklí a které máme rádi. Toto opatření se týká jednak potravin obsahujících velké množství histaminu, jednak i těch, které působí jako uvolňovače histaminu již uloženého v našem těle.

Pozor bychom si měli dát i na složení léků a v případě špatných hodnot enzymu  DAO dokonce i při nákupu kosmetických přípravků, které by neměly obsahovat barviva, sulfity, benzoáty a cinnamaldehyd.

Nejběžnější „zakázané“ potraviny

Mezi potraviny obsahující nejvíce histaminu patří fermentovaná, kvašená a konzervovaná jídla, alkohol (hlavně červené víno, sekt a pivo), zrající sýry (např. gouda, čedar, ementál, camembert, niva atd.), uzeniny (bez výjimky, tedy i slanina, šunka, salámy, klobásy, párky aj.). Dále některé druhy zeleniny - nejvíce rajčata (i kečup), špenát, lilek, baklažán a ovoce (jahody, ananas, kiwi, banány, sušené proslazené ovoce), čokoláda (obzvláště v ní obsažené přísady, aromata, sójový lecitin), přídatné látky (aditiva) - umělá barviva, konzervanty, stabilizátory atd. Opomenout nelze ani ryby a mořské plody.

Zásady histaminové diety

Kromě vynechání nevhodných potravin je nejdůležitějším pravidlem konzumovat co nejčerstvější potraviny, neboť množství histaminu v potravě se zvyšuje právě při skladování. Tato zásada se týká i masa, které bychom neměli po nákupu skladovat doma v lednici, ale pokud možno ho ihned zpracovat. Dalším pravidlem je zákaz uchovávání a opětovného ohřívání doma uvařených jídel. Také bychom si měli uvědomit, že se histamin nerozloží ani tepelnou úpravou a tudíž bychom neměli „zakázané“ potraviny konzumovat ani tepelně upravené.

Součástí diety by měla být i co největší pohoda a klid, neboť i stres je významným spouštěčem HIT.

Potravinové doplňky s enzymem DAO

Víme-li, že se budeme stravovat mimo domov, příp. že nebudeme zcela schopni dodržet nízkohistaminovou dietu, existuje doplněk stravy, který nám může pomoci zmírnit možné negativní zdravotní následky. Jedná se o přípravek Daosin. Tento rakouský výrobek obsahuje přírodní enzym DAO, který napomáhá rozkladu histaminu ve střevě. Dle slov výrobce se „užívá před jídlem, kdy dojde ke zvýšení hladiny tohoto enzymu ve střevě a ulehčuje tak metabolizaci histaminu, napomáhá tak navrátit přirozenou rovnováhu mezi hladinou histaminu a enzymu DAO. Daosin neobsahuje laktózu ani lepek a je vhodný i pro diabetiky.“

Je však dobré mít na paměti, že Daosin není řešení HIT, pouze „dočasná, nárazová“ pomoc. Ač se jedná o volně prodejný preparát, doporučujeme jeho podávání konzultovat s ošetřujícím alergologem.

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...