Infolinka 541 212 450

Čirokovo-mandlový ovocný koláč - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Těsto: 2 oloupaná jablka nakrájená na kostičky bez jádřince 3 velká vejce 125 g rozehřáté a zchladlé Stelly nebo řepkového oleje + na vymazání boků formy 120 g třtinového cukru + 1 s pravou vanilkou 100 g mletých mandlí 100 g okapaných ostružin nebo jiného mraženého lesního ovoce 50 g hladké čirokové mouky 50 g polohrubé čirokové mouky 1 polévková lžíce strouhané kůry z BIO citrónu či pomeranče 1 vrchovatá lžička guarové moučky 1 kypřící prášek bez lepku např. Labeta Na posypání: 2 polévkové lžíce třtinového cukru 25 g mandlových plátků nebo nasekaných mandlí 25 g Stelly na plátky nakrájené 1/2 kávové lžičky mleté skořice otvíratelná forma na dort cca 23 cm a pečící papír



POSTUP

Všechny ingredience by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Je dobré je vyndat na linku cca 1 hodinu před pečením. Ovoce by mělo být rozmražené a okapané.

Troubu zahřejeme na 160 °C. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem. Jablíčka oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 2 x 2 cm. Mouky promícháme v misce s kypřícím práškem, mletými mandlemi a guarovou moučkou.

Vajíčka vyšleháme v jiné míse s cukry a kůrou do žluté pěny. Přidáme rozehřátý zchladlý tuk a opět prošleháme. K vaječné směsi přisypeme směs moučnou a opatrně stěrkou promícháme. Jako poslední přidáme na kostičky nakrájená jablíčka a okapané ostružiny. Těsto s ovocem opatrně stěrkou přemístíme do formy a uhladíme. Poklademe plátky Stelly a posypeme skořicí, cukrem a plátky mandlí.

Pečeme ve vyhřáté troubě 35 - 40 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu koláče suchá.

Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Povolíme boky formy (pomůžeme si příborovým nožem - ořízneme si boky, abychom koláč nepotrhali). Můžeme docukrovat moučkovým cukrem.

Výborný je vlahý i studený.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie