Infolinka 541 212 450


Jogurty bez laktózy? Je třeba víc hledat a číst

Běžné jogurty téměř vždy nějakou laktózu obsahují

Běžné jogurty téměř vždy nějakou laktózu obsahují


Pokud patříte do stále rostoucí skupiny osob s intolerancí laktózy a máte rádi jogurty, nemusíte se jich úplně vzdávat kvůli své dietě. Pouze se v regálech obchodů dívejte po speciálních druzích. Jaké jsou možnosti?

Kolik laktózy je v běžných jogurtech?

Mnozí lékaři a výživoví poradci šíří informaci, že klasické jogurty mohou konzumovat i lidé s nesnášenlivostí laktózy. Tato informace je bohužel dost zavádějící.

Je pravda, že bakterie mléčného kvašení se živí laktózou, tím pádem její množství v mléčném produktu snižují. Nicméně ve většině kravských, kozích i ovčích jogurtech je stále dostatek laktózy na to, aby vyvolala zažívací potíže.

Proč? Nejpravděpodobnější příčiny jsou tyto:

  • Doba zrání jogurtu byla tak krátká, že bakterie nestačily všechnu laktózu rozložit.
  • Bakterií je ve výrobku nedostatečné množství.
  • Do jogurtu byla další laktóza výrobcem přidána, například v podobě sušeného mléka nebo sušené syrovátky.

Obsah laktózy u středně tučných (3 %) jogurtů se pohybuje kolem tří gramů, u nízkotučných i kolem šesti gramů na 100 gramů jogurtu. Za normálních okolností je tedy potřeba s laktózou v živočišných jogurtech počítat.

Náš tip: Další informace včetně údajů o množství laktózy v potravinách najdete v článku Bezlaktózová dieta.

Jogurty s upraveným množstvím laktózy

V obchodech se zdravou výživou a některých hypermarketech (Globus, Tesco, Interspar) je možné sehnat speciální jogurty s výrazně sníženým množstvím laktózy. Obvykle je najdete v odděleném chladicím boxu mezi speciálními dietními potravinami.

Nejrozšířenější jsou značky Minus L, Spar Free From a Ehrmann Lacto Zero. K dostání jsou bílé i ochucené výrobky. Chuťově jsou téměř k nerozeznání od běžných jogurtů. Jejich cena je však o něco vyšší.

Přítomnost mléčných bílkovin lidem se sníženou tolerancí laktózy nevadí. Nejde o alergii na mléčné bílkoviny.

Rostlinné jogurty – přirozeně bez laktózy

Ve specializovaných prodejnách, kterých stále přibývá, a rovněž ve zdravých koutcích v některých hypermarketech je možné kupovat čistě rostlinné dezerty, jež obsahují jogurtové kultury, ale žádné složky kravského mléka. Jde většinou o sójové pochoutky – Sojagurt, Sojade, Provamel a jiné.

Největší výběr příchutí nabízí značka sójových jogurtů SojadeTěch, které skutečně obsahují bakterie mléčného kvašení, bohužel není mnoho. Pro člověka s bezmléčnou dietou tak může být přínosem konzumace mléčně kvašené zeleniny nebo probiotik ve formě doplňku stravy.

Většina rostlinných náhražek mléčných produktů je vyráběna především tak, aby vyhovovala vegetariánům, ne alergikům. V minulosti se například na trhu objevily jogurty, které se tvářily jako rostlinné, ale v přísadách jste našli zákys vyrobený z kravského mléka. Navíc vzhledem k tomu, že výrobci občas složení svých produktů mění, je dobré si etiketu pravidelně kontrolovat.


Články na podobné téma