úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na vejce > Náhrady vajec a mléka při vaření a pečení

Náhrady vajec a mléka při vaření a pečení

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Způsobů nahrazování mléka a vajec v kuchyni je mnoho. Z počátku to vypadá jako nadlidský úkol, ale každý si najde svou cestu.

Rostlinné náhražky mléka

Začněme mlékem, které se snáze nahrazuje díky dostupnosti hotových „náhradních“ produktů. Klasické mléko můžeme zaměňovat za jakékoli jiné rostlinné mléko, ať už sójové, pohankové, ovesné, rýžové nebo mandlové. Záleží na každého chuti a dietních omezeních.

Pozor na mléko sójové. Sója je silný alergen a je možné si na ni alergii „vypěstovat“.

Ani smetany a šlehačky se alergik nemusí zbavovat. Existují rostlinné smetany, na zjemnění omáček, i smetany ke šlehání z čistě rostlinných surovin. U rostlinných šlehaček pozor na složení, některé obsahují složky kravského mléka.

Jogurty i zakysané smetany jsou dnes v dostání i v rostlinných variantách. V některých případech „slabší“ alergie na BKM je možné v omezeném množství konzumovat zakysané výrobky a tvrdé sýry, ve kterých je bílkovina částečně naštěpená.

U rostlinných margarínů je důležité číst složení, některé obsahují mléčnou složku pro „lepší“ chuť.

Pečení bez vajec? Žádný problém!

Možností, jak nahradit vejce při pečení jinými běžnými surovinami, je mnoho:

  • 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu rozmíchaná v 1 dl studené vody, místo 2 vajec
  • 1 lžička pudinkového prášku a 1 lžička oleje za 1 vejce do sladkých litých těst
  • ½ sáčku instantního droždí smíchaného s cca 1 dl horké vody nahradí 1–2 vejce
  • 1 prášek do pečiva smícháme s lžící octa a 1 lžící vody, anebo s ½ lžící oleje a ½ lžící vody
  • 1 prášek do pečiva sám nahradí 1–2 vejce
  • želatina (jeden sáček) nahradí až 3 vajíčka
  • u vánočního cukroví použijeme ½ lžíce škrobu v 1 dl vody místo 1 vejce nebo 2 žloutků

Do kynutých těst není potřeba nahrazovat vejce ničím. Obvykle stačí jen upravit poměr tekutiny tak, aby těsto mělo správnou konzistenci.

Pro zlepšení soudržnosti těsta se dá používat psyllium, malá lžička se nechá nabobtnat ve vodě. Pro bezlepkáře je užitečnou surovinou i xantanová guma, která částečně vyvažuje vynechaný lepek.

Průmyslové náhražky vajec – Vajahit a Hraška

Můžeme také sáhnout po výrobku Vajahit. Jeho dávkování je  polévková lžíce a 40 ml vody za jedno vajíčko. Cena je něco málo přes 30 Kč za 200gramové balení. Ke koupi je ve zdravých výživách.

Pozor na jeho složení při kombinovaných alergiích, obsahuje mléčnou bílkovinu, laktózu i sóju.

Výbornou náhražkou vajec je Hraška. Její použití je mnohostranné. Jedná se o směs s vysokým podílem hrachové moučky. Vyrábí se ve třech variantách. Vanilková je vhodná do sladkých jídel, Pikant k obalování a Jemná na zahušťování a bešamel.

Základní dávkování při náhradě vajec je 1 polévková lžíce Hrašky za jedno vejce. Časem si každý dávkování přizpůsobí. Do těst přidávám k Hrašce ještě lžíci oleje.

Velkou výhodou je, že je zároveň bezlepková a bezmléčná. Pozor jen při alergiích na luštěniny. Její cena je kolem 40 Kč za 250gramové balení. Seženete je na internetu nebo ve zdravých výživách.

Zuzka

Komentáře ke článku
Pavla. Š.

8. 7. 2018
23:59

Pro: Polanská VěraSyn má také alergii na vejce a lepek. Sekanou peču bez vajec a misto strouhanky používám kukuřičnou mouku, vůbec není poznat, že tam není vejce. Někdy přidám nastrouhanou mrkev, drží to skvěle pohromadě. P.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra

30. 6. 2018
22:38

Dobrý den,všimla jsem si že i v kukuřičném škrobu můžou být stopy mléka a vejce.Jak velké je riziko alergické reakce,bohužel stopy mléka a vajec jsou uvedené skoro všude.
Děkuji za odpověď.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Polanská Věra

10. 6. 2018
9:56

Prosím o radu syn 9let měsíc víme že nesmí vajíčka. Má alergii svědí ho pusa při horší var.otěče krk. Prosím jak vařit péct bez vajec? Co do sekané třeba?
Děkuji

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku

Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi...

Čím nahradit vejce
Čím nahradit vejce

Alergie na vejce je druhá nejčastěji se vyskytující alergie u malých dětí - ihned po...

Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty