Recenze: Špaldový nápoj BIO Provamel

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Množství zkonzumovaných rostlinných nápojů na úkor klasického mléka v posledních letech v naší populaci stále stoupá. Důvodů je řada. Mezi nejpodstatnější patří stále častěji diagnostikovaná alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) či intolerance laktózy, a to nejen u dětí, ale i u dospělých jedinců.

Neméně důležitým faktorem jsou i alternativní způsoby stravování, které zažívají svůj boom. Mléko a mléčné výrobky nemají své místo ve stravě veganů, kteří se živí pouze rostlinnou stravou, ani u řady stoupenců raw stravování, vitariánství, jenž konzumují pouze potravu syrovou, při jejíž přípravě nebyla překročena teplota 42 – 45 °C.

Rostlinné nápoje se vyrábějí nejčastěji z rýže, sóji, ale i ořechů, mandlí či obilovin. Do poslední zmiňované botanické skupiny patří mimo jiné i dnes testovaný špaldový nápoj, jehož výrobcem je známá belgická firma Provamel.

Špaldový nápoj - vhodný i pro alergiky na sóju

Kromě lidí trpících ABKM a nesnášenlivostí mléčného cukru, je tento nápoj vhodný např. i pro alergiky na sóju či ořechy, jejichž počet se zvyšuje. Bez obav mohou špaldový nápoj konzumovat i vegani, neboť výrobce garantuje nulový obsah látek živočišného původu. Environmentálně smýšlející jedince zajisté potěší, že se jedná o bioprodukt, neboť jak špalda, tak i slunečnicový olej, který je při výrobě také použit, pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Bonusem je absence, v poslední době tolik diskutovaného, palmového oleje.

Zajímavost: Špalda (lat. Triticum spelta) je více než 8 tis. let stará odrůda pluchaté pšenice. Oproti šlechtěné pšenici ozimé má sice nižší výnosy, ale o to více příznivých vlastností – počínaje vyšším množstvím minerálních látek (hořčík, vápník, draslík aj.), vitaminů – hlavně skupiny B – B1, B2, PP, kvalitních bílkovin (nejvíce ze všech obilovin - 17 %), či vlákniny, přes značnou odolnost proti škůdcům a chorobám a konče nízkými nároky na pěstování, které ji předurčují k ekologickému zemědělství. Kromě celých zrn, krup, vloček a mouky se špalda používá i k výrobě rostlinných mlék, resp. nápojů, bezkofeinových náhražek kávy či piva.

Degustace – překvapující výtečná chuť

Přestože rostlinné nápoje konzumujeme celá redakce více či méně pravidelně, špaldový nápoj od Provamelu jsme ochutnali poprvé.  Shodli jsme se, že nás velmi mile překvapil, neboť bychom od neochuceného obilného nápoje neočekávali tak plnou chuť, která vynikla nejvíce při přímé konzumaci dobře vychlazeného produktu. Nasládlá, obilná chuť, která zůstává na jazyku i po polknutí, což je velmi příjemné, není dána přídavkem sladidel, ale způsobem zpracování špaldy, v tomto případě její fermentací, při níž dochází ke štěpení škrobů na jednoduché cukry.

Špaldový nápoj (vlevo) a polotučné mléko (vpravo)Špaldový nápoj (vlevo) a polotučné mléko (vpravo)

Barva špaldového nápoje je trochu tmavší než u kravského mléka, lehounce šedohnědá. Snad je patrné i z fotografie. Vůně je znatelná, příjemná, připomíná vůni nápojů ovesných. Intenzivnější je při tepelné úpravě. Konzistence je tekutá, zdá se nepatrně hustší než u živočišných mlék.

Přímá konzumace, teplá i studená kuchyně

Špaldový nápoj Provamel má mnohostranné využití. Díky nasládlé chuti převážně ve „sladké“ kuchyni. Můžeme ho konzumovat jak samotný, tak je výtečný i do koktejlů, smoothies, ledové kávy. Můžeme jím zalít snídaňové cereálie či müsli, připravit z něj kaše, pudinky, palačinky, lívance. Hlavní využití má pak špaldový nápoj při přípravě sladkých dezertů a moučníků, ale lze z něj vyrobit i špaldový chléb se špaldovým mlékem, špaldové pečivo či špaldové muffiny, příp. ho můžeme použít i k přípravě polévek a omáček (díky nasládlé chuti doporučuji spíše exotičtější kuchyni, než tradiční českou), zapékaných jídel apod.

My jsme vyzkoušeli následující recepty:

Špaldové bagety a housky

Špaldové bagety a houskyŠpaldové bagety a housky

Extra špaldový chléb

Extra špaldový chlébExtra špaldový chléb

 Špaldový perník

Špaldový perníkŠpaldový perník

Smoothie se špaldovým nápojem a ovocem

Smoothie se špaldovým nápojem a ovocemSmoothie se špaldovým nápojem a ovocem

Složení a energetická hodnota

Špaldový nápoj Provamel je vyroben pouze z vody, z italské pšenice špaldy (15 %), slunečnicového oleje a mořské soli. Samozřejmostí je nulový obsah přidaných cukrů, absence cholesterolu, což je důležitá informace pro všechny, kteří si musejí příjem tohoto tuku hlídat, aromat, mléka a laktózy. Naopak konzumací dobře stravitelného špaldového nápoje dodáme tělu kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky.

Alergeny: Výrobek obsahuje lepek.

Zajímavost: U špaldy byla prokázána mnohem menší alergenicita na lepek než u klasické pšenice a v některých případech alergickou reakci nevyvolává vůbec. Proto ji mohou konzumovat i někteří alergici na pšenici. Vše je ale velmi individuální.Jinak je tomu u celiakie. Obsah lepku ve špaldě bývá oproti šlechtěné pšenici nižší, nejčastěji se pohybuje v rozmezí 35 – 45 %, přesto je špalda pro celiaky nevhodná.

Energetická hodnota špaldového nápoje BIO ProvamelEnergetická hodnota špaldového nápoje BIO Provamel

Informace pro spotřebitele

Hlavním distributorem v ČR je firma Country Life, v jejímž e-shopu můžeme špaldový nápoj Provamel zakoupit, a to v recyklovatelném tetrapakovém obalu o objemu 1 litr, který lze opakovaně uzavírat. K dostání je ale také ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, převážně internetových.

Cena výrobku se pohybuje v rozmezí 82 Kč – 91 Kč, což je sice i na rostlinná mléka hodně, ale v tomto případě platí, že za kvalitu je občas třeba si připlatit. Vyšší cena odpovídá i časově a finančně náročnějšímu zpracování a nižším výnosům proti klasické pšenici.

Načatý nápoj je doporučováno skladovat v chladu, do 7 °C, tudíž ideálně v ledničce, a spotřebovat do 4 dnů. Trvanlivost neotevřeného balení je 9 měsíců.

Portál ProAlergiky.cz doporučuje

Za naši redakci můžeme špaldový nápoj od značky Provamel rozhodně doporučit. Vyniká senzorickými vlastnostmi, výběrem výchozích surovin i jejich technologickým zpracováním. Bonusem je v neposlední míře i důvěryhodná značka vyskytující se na našem trhu již řadu let.

A co vaše zkušenost s tímto produktem? Budeme rádi, podělíte-li se o ně s námi v komentářích pod článkem.

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty