Infolinka 541 212 450



Opakující se červené suché fleky v loketních a podkolenních jamkách

Otázka:

Dobrý den, má dcera (1,5 roku) má již asi půl roku stále se vracející červené suché fleky v záhybu loktů a kolínek. Pomáhá nám holtova mast, ale vždy se flíčky za 2-3 dny vrátí. Dětská lékařka mi vždy pouze doporučí mazat holtovou mastí, když pomáhá a nic více. Ráda bych se zeptala, zda se může jednat o atopický ekzém,kvasinkovou infekci či potravinovou alergii, i když se malá vůbec nedrbe, takže si nemyslím, že by se jednalo o svědivý ekzém a nikdy neměla problémy se zažíváním (ublinkávání, průjmy, zácpa, nic takového)? Každý den jí bílý zrající jogurty s živou kulturou a sladké pochutiny ani nápoje jí nedávám. Myslíte, že je vhodné se objednat na alergologii a kožní nebo mám zatím sama zkoušet vyřazovat potraviny, které by případně mohly způsobovat alergii? Předem velmi děkuji za odpověď.

Tazatel:

michelfeitova

Odpověd:

Dobrý den,

pro atopický ekzém je typická lokalizace suchých svědících ložisek právě v loketních a podkolenních jamkách. Ekzém pak bývá svědivý, je ale pravda, že některé děti se nedrbou. Otázka pak je, zda vaše dcerka dokáže v 1,5 roce říci, zda ji to svědí.

Vzhledem k tomu, že jsem dcerku nevyšetřovala, pak nedokážu říci definitivní diagnózu. Pokud by ale šlo o předpokládaný atopický ekzém, pak je na místě správná péče o pokožku a dietní opatření. Při péči o pokožku doporučuji používat přípravky pro atopickou kůži. Ve stravě pak minimalizovat dráždivá, kyselá jídla, ale i čokoládu, jahody apod. Máte-li podezření na alergii na konkrétní potravinu, pak nejprůkaznější je eliminačně-provokační test - danou potravinu striktně na 2-3 týdny vysadit z jídelníčku a následně opatrně zařadit. Pokud po vysazení potraviny potíže ustoupí nebo se vrátí s nasazení potraviny, pak je vhodné potravinu přechodně cca 6 měsíců vynechat.

Pokud si nejste jistá, o jakou kožní chorobu se jedná či pokud se potíže nezlepší či budou zhoršovat, pak by bylo vhodné objednat se na kožní a alergologii.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.