Infolinka 541 212 450



Pozitivní výsledky IgG

Otázka:

Dobrý den, v krevních testech mi vyšlo IGG - pozitivní na kravské mléko. Chtěla jsem se zeptat, zda musím úplně vyřadit ze svého jídelníčku jen kravské mléko nebo všechny mléčné výrobky. Děkuji

Tazatel:

Eva Volmutová

Odpověd:

Dobrý den,

výsledky krevních testů bohužel nevypovídají nic stran alergie na mléčné výrobky. V současné době jediný doporučovaný test na alergii na kravské mléko je vyšetření specifického IgE, který vám proveden nebyl. Vyšetřování pomocí IgG, IgA či IgM protilátek se již dlouhodobě neužívá a je zavádějící.

U kravského mléka je potřeba rozlišovat 2 aspekty:

1) bílkovinu kravského mléka - alergie na bílkovinu kravského mléka vzniká krátce po narození. Její vznik v pozdějším věku je vzácný. Alergie na bílkovinu kravského mléka se diagnostikuje na základě potíží a na základně laboratorních odběrů, tzv. specifických IgE protilátek. Při pravé alergii na bílkovinu kravského mléka vyvolává potíže jakýkoliv mléčný výrobek.

2) mléčný cukr, tzv. laktóza - alergie na laktózu je velmi vzácná. Častější je tzv. intolerance mléčného cukru, tzv. laktózy. Laktóza je nejvíce obsažena v syrovém mléku či ve smetaně, prakticky se nevyskytuje v jogurtech a zakysaných mléčných produktech, kde je zpracována bakteriemi mléčného kvašení. Průkazný diagnostický test při vyšetření krve není, intoleranci laktózy lze ale snadno odlišit. Pokud máte potíže s konzumací syrového mléka (průjem či nevolnost) a konzumujete jogurty bez potíží, pak se pravděpodobně jedná o intoleranci laktózy.

Neuvádíte, jestli máte zažívací potíže.

Pokud máte pocit, že vám mléčné výrobky vadí, pak můžete vyzkoušet tzv. eliminačně-provokační test - vyřadit na 3-4 týdny striktně všechny mléčné výrobky a poté je zkuste po malých množstvích znovu zavést do stravy. Pokud by se vám během vyřazení mléčných výrobků ulevilo a po znovunasazení se potíže vrátily, pak doporučuji pokračovat v bezmléčné dietě.

Může se jednat o intoleranci mléčných výrobků, která může být přechodná či trvalá.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.