Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it

Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it

Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je speciálně uzpůsobeno ke sladkému pečení, jiné se více hodí pro přípravu domácího chleba či pro kynuté těsta. V obchodech se ale můžeme setkat i s těmi, které nabízejí „všestranné použití“. Je tomu ale opravdu tak? Můžeme z jedné mouky upéct kvalitní chléb i chutný koláč? Rozhodli jsme se spotřebitelskému testování podrobit bezlepkovou mouku Schär Mix it, která toto mnohostranné využití avizuje.

Kdo byli naši testující a jak se kvalita mouky zkoušela

Testující měli za úkol připravit z této mouky alespoň dva pokrmy, jeden z nich byl chléb či pečivo, což je asi to nejtěžší, s čím se „bezlepkáři“ potýkají a výběr druhého pokrmu byl ponechán na vlastním rozhodnutí každého z účastníků.

Z velkého počtu zájemců jsme vybrali pestrou skupinu nejen jednotlivců, ale i celých rodin, pro které je bezlepková dieta nezbytnou součástí života. Spotřebitelského testování se zúčastnilo celkem 32 osob - celiaků, alergiků na lepek i rodinných příslušníků – rodičů a partnerů „bezlepkářů“. Oficiálně se jednalo o 20 respondentů, kteří zodpovídali za odevzdané výsledky testování.

Důvody bezlepkového stravování testujících
Důvody bezlepkového stravování testujících

Zastoupeny byly všechny věkové kategorie – nejmladším účastníkům byly 3 roky, nejstarší respondentce 54 let, i obě pohlaví. Taktéž jsme cíleně do testující skupiny zařadili jak začátečníky v bezlepkovém stravování, tak i ty, kteří se pohybují v „gluten – free“ světě již jako doma.

Sladké pečení, vaření

Jednotný názor testujících je, že se tato mouka skvěle hodí na sladké pečení. Můžete z ní připravit skvělépalačinky, lívance, bábovky, muffiny, řezy, koláče, velikonočního beránka, mazanec, linecké, perníčky či korpusy na dorty.

Čokoládové muffiny s jahodou
Čokoládové muffiny s jahodou

Spokojenost panovala také při vaření - zahušťování polévek či omáček, přípravě zavářek do polévek, obalování, přípravě těstíček na obalování atd.

Někteří testující zaznamenali menší nedostatky u sladkých kynutých těst, pečiva či chleba. Konkrétně se jednalo o vyšší lepivost mouky, horší kynutí těsta či nižší pórovitost upečeného chleba.

Chléb z mouky Mix it a jeho senzorické vlastnosti

Při přechodu na bezlepkovou stravu bývá zpravidla na počátku nejtěžší příprava pečiva, proto jsme se při testování na chléb a pečivo zaměřili. 

Chuť pečiva si 90 % testujících pochvalovalo, 5 % uvedlo, že chuť byla spíš průměrná a 5 % s chutí příliš spokojeno nebylo. Vůni považovalo 95 % respondentů za výbornou či dobrou. Pórovitost hodnotí 65 % testujících jako dobrou či lepší, 35 % jako slabou. Trvanlivost byla 95 % testujících hodnocenajako lepší nebo alespoň srovnatelná s jiným druhem bezlepkového pečiva.

Pohankovo-mandlový chléb
Pohankovo-mandlový chléb

Lépe z trouby nebo pekárny?

Testující mohli zvolit způsob pečení v troubě, v pekárně nebo obojí. 70 % testujících zvolilo pečení v troubě, 15 % v pekárně a zbývajících 15 % vyzkoušelo oba způsoby pečení.

Poměr pečení v troubě a v pekárně (%)
Poměr pečení v troubě a v pekárně (%)

Zajímavé je, že třetina z těch, kteří pečou chléb v troubě, používá pekárnu na mísení a kynutí těsta. Vlastní pečení chleba ale pak svěří raději troubě z důvodu křupavé kůrky, která při pečení v pekárně nevznikne. Troubu preferující pekaři pak pečou chléb buď přímo na plechu, nebo k lepšímu udržení tvaru používají testující pečící nádoby – např. formu na srnčí hřbet, biskupský chlebíček či dokonce formu dortovou. Pouze jedna respondentka uvedla, že ji chleby přijdou obdobné.

Pečení, vaření, obalování, zahušťování – to vše Mix it zvládne

Na další pokrmy využili testující mouku různými způsoby - od obalování, zahušťování, přes mazance, sladká jídla - dezerty, dorty, lívance až po slaná jídla - slané zelňáky, jahelné placky, přílohy a další. S přípravou a konečným výsledkem druhého a dalších pokrmů byli spokojeni téměř všichni - 95 % testujících.

Vlastnosti nejvíce ceněné na testované mouce
Vlastnosti nejvíce ceněné na testované mouce

Náš tip: Podívejte se na recepty realizované v rámci testování, uvidíte, že bezlepková směs Mix it splňuje, co slibuje.

Mix it - skutečně univerzální využití

Výsledky testování prokázaly, že z mouky Shär Mix it lze připravit široké spektrum kvalitních a chutných pokrmů. Největší výhodou je univerzálnost této mouky. Nemusíte řešit, kterou mouku použít na pečení a kterou na vaření, protože vám stačí jedna.

Jaké jsou vaše zkušenosti s přípravou a výslednými pokrmy z mouky Schaer Mix it nebo jinými bezlepkovými moukami?

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Co je atopický ekzém, jak se projevuje, jak se diagnostikuje.
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Ve věku 0–3 roky dítěte je atopický ekzém (AE) relativně často spojen s potravinovou alergií. Uvádí se, že celých 40...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
I když alergologické testy odhalí přecitlivělost na nějakou potravinu, nemusí to vždy znamenat, že byste ji museli přestat...
Alergie na potraviny
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Drahé diety se po Novém roce lidem, kteří musí držet přísný stravovací režim, ještě více prodražily. Zvýšení DPH tak ještě...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Předvánoční trh v Praze láká na levnější potraviny bez lepku
Počet lidí s alergií na lepek či nesnášenlivostí lepku (celiakií) neustále narůstá, a to doslova rychlostí blesku a napříč...
Alergie na lepek (mouku)
Předvánoční trh v Praze láká na levnější potraviny bez lepku

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Spokojenost. Objednali jsme další.“
  • Rychle
  • Kvalitní zboží
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Rychlé jednání i doručení.
Ověřený zákazník před 5 dny
„Rychlost dodání.“
Ověřený zákazník před 6 dny