Dobry den, muj 6ti mesicni syn ma od zhruba 2.mesice atopicky ekzem. Pred 2 mesici jsem si nechala udelat testy a ukazalo se, ze mam nesnasenlivost na laktozu. Mlecne vyrobky od te doby tedy vubec nejim a vynechala jsem I psenici, vejce, soju, med a orechy (krome kokosu a mandli). Synuv stav je lepsi, ale ne dobry. Mela bych nekolik dotazu: 1. mela bych vynechat nejake dalsi potraviny? 2. Muze I mirne zlepseni znamenat, ze mu neco z vynechanych potravin delalo zle? 3. Je v tomto pripade lepsi kojit, nebo naopak kojeni ukoncit a prejit na specialni umele mleko? 4. Vzhledem k me nesnasenlivosti na laktozu a jeho ekzemu, je mozne, ze bude mit s mlekem a ml.vyrobky take problem? Jak moc mam byt opatrna v podavani mlecnych vyrobku? Moc dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den, paní Smith,
vyloučení mléčných výrobků je ve Vašem případě pochopitelné, ale ty ostatní potraviny, které jste vyřadila ze svého jídelníčku, mi nedávají příliš smysl.
1. Dieta matky, která kojí dítě s atopickým ekzémem, by měla mít nějaký řád a smysl. Jde totiž i o Vaše zdraví. Doporučuje se buďto držet krátkodobou eliminačně-testovací dietu (při ní se vylučuje řada potravin), nebo ze stravy vyřazovat pouze ty potraviny, na které už se prokázala přecitlivělost. Podrobnosti najdete v našem článku Dieta na atopický ekzém.
2. + 3. I když u kojenců je souvislost ekzému a stravy docela častá, ekzém může zhoršovat celá řada dalších faktorů. Každé zlepšení je velmi povzbuzující, nicméně určitě nepřestávejte pátrat po spouštěčích Vašeho ekzému. Syn je už ve věku, kdy by měl dostat první příkrmy. Nicméně úplně přestat kojit by ve Vašem případě nejspíš ničemu nepomohlo.
4. Intolerance laktózy není do takové míry dědičná, aby jakkoli ohrožovala potomka. U malých dětí je velmi vzácná. To, jestli máte být opatrná při zavádění mléčných výrobků, by mělo vyplynout z eliminačního testu, o kterém píšu v bodě 1. Pokud se u syna žádná alergie na mléko nepotvrdí, v tomto věku už žádné preventivní opatření nemá smysl. Naopak, v půl roce už by měl mít ochutnané (postupně) první "alergeny", jako jsou lepek, mléko nebo vejce, aby si na ně tělo včas zvyklo.
Držíme Vám palce,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz