úvod Proalergiky.cz > Poradna > Nadýmání a plynatost po konzumaci některých mléčných výrobků

Odpověď na dotaz

Nadýmání a plynatost po konzumaci některých mléčných výrobků

Ondra:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat... Vypozoroval jsem na sobě nesnášenlivost některých mléčných výrobků, což se projevuje nadýmáním a plynatostí po cca hodině od konzumace.

Na alergologii mi testy z krve vyšly negativně (IgE na frakce mléka v normálu), čímž se vyloučila alergie. Bude se tedy jednat nejspíš o intoleranci, kterou mi ale alergolog nezjistí... Otázka je, zda IBKM či intolerance laktózy.

Potraviny, po kterých je nadýmání s plynatostí největší a trvají nejdéle - mléko, tvaroh, syrovátkový protein, sýry camembert a hermelín,.. (vypozoroval jsem možnou souvislost, že po konzumaci těchto potravin se mi další den/obden vytvoří akné na tváři).
Potraviny, po kterých jsou problémy minimální (velmi slabá až téměř žádná plynatost) - tvrdé sýry (gouda, eidam,..), mozzarela, bílý jogurt, pravé máslo, hydrolyzovaný syrovátkový protein,..

Dá se z tohoto vyčíst, co by mohlo být tím problémem?
Podle mého je na vině intolerance laktózy (nedostatek enzymu laktáza), ale chtěl bych si ověřit, zda to nemůže být IBKM, a pokud ano, jaká mléčná složka (syrovátka, kasein) mi může vadit?
Na koho se obrátit, pokud bych chtěl zjistit 100%ní příčinu?

PS: Máma trpí ABKM (ano, opravdu alergií)

Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,


nejprve mi dovolte vysvětlit pojmy - laktózová intolerance není alergií v pravém slova smyslu, jak píšete jde o nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy) způsobené nedostatkem enzymu laktázy, který zpracovává mléčný cukr.


Laktózy je obecně méně v zakysaných mléčných výrobcích, kde je mléčný cukr zpracován bakteriemi mléčného kvašení. Nízké množství laktózy je také v bezlaktózových mléčných výrobcích, dostupných dnes již běžně v supermarketech.


Právě přítomností potíží po nezakysaných mléčných výrobcích a dobrá tolerance jogurtů apod dokáže ukázat na laktózovou intoleranci. Množství laktózy, které vaše tělo snáší či nesnáší se může měnit v závislosti na vašem tělesném a zdravotním stavu.


IBKM - je alergie na bílkovinu kravského mléka. Jedná se o “pravou” alergii, kdy potíže způsobují veškeré mléčné výrobky, i v malém množství. IBKM se objevuje výhradně v začátcích života, tedy cca v prvních 1-3 měsících věku.


Podle vašeho popisu bych tipovala, že se jedná o laktózovou intoleranci. 


S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  04.03.2017

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Antikoncepce pro alergiky
Antikoncepce pro alergiky

Nikdy vás nenapadlo, že existuje spojitost mezi potravinovou alergií, intolerancí a...

Poradna 530 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den, chci se zeptat, jelikož mám podezření na alergii na arašidy a ořechy, ale mám takovou, že když je snídá někdo ve zdálenosti asi 4 metrů...

Zobrazit poradnu