úvod Proalergiky.cz > Poradna > Nadýmání a plynatost po konzumaci některých mléčných výrobků

Odpověď na dotaz

Nadýmání a plynatost po konzumaci některých mléčných výrobků

Ondra:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat... Vypozoroval jsem na sobě nesnášenlivost některých mléčných výrobků, což se projevuje nadýmáním a plynatostí po cca hodině od konzumace.

Na alergologii mi testy z krve vyšly negativně (IgE na frakce mléka v normálu), čímž se vyloučila alergie. Bude se tedy jednat nejspíš o intoleranci, kterou mi ale alergolog nezjistí... Otázka je, zda IBKM či intolerance laktózy.

Potraviny, po kterých je nadýmání s plynatostí největší a trvají nejdéle - mléko, tvaroh, syrovátkový protein, sýry camembert a hermelín,.. (vypozoroval jsem možnou souvislost, že po konzumaci těchto potravin se mi další den/obden vytvoří akné na tváři).
Potraviny, po kterých jsou problémy minimální (velmi slabá až téměř žádná plynatost) - tvrdé sýry (gouda, eidam,..), mozzarela, bílý jogurt, pravé máslo, hydrolyzovaný syrovátkový protein,..

Dá se z tohoto vyčíst, co by mohlo být tím problémem?
Podle mého je na vině intolerance laktózy (nedostatek enzymu laktáza), ale chtěl bych si ověřit, zda to nemůže být IBKM, a pokud ano, jaká mléčná složka (syrovátka, kasein) mi může vadit?
Na koho se obrátit, pokud bych chtěl zjistit 100%ní příčinu?

PS: Máma trpí ABKM (ano, opravdu alergií)

Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,


nejprve mi dovolte vysvětlit pojmy - laktózová intolerance není alergií v pravém slova smyslu, jak píšete jde o nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy) způsobené nedostatkem enzymu laktázy, který zpracovává mléčný cukr.


Laktózy je obecně méně v zakysaných mléčných výrobcích, kde je mléčný cukr zpracován bakteriemi mléčného kvašení. Nízké množství laktózy je také v bezlaktózových mléčných výrobcích, dostupných dnes již běžně v supermarketech.


Právě přítomností potíží po nezakysaných mléčných výrobcích a dobrá tolerance jogurtů apod dokáže ukázat na laktózovou intoleranci. Množství laktózy, které vaše tělo snáší či nesnáší se může měnit v závislosti na vašem tělesném a zdravotním stavu.


IBKM - je alergie na bílkovinu kravského mléka. Jedná se o “pravou” alergii, kdy potíže způsobují veškeré mléčné výrobky, i v malém množství. IBKM se objevuje výhradně v začátcích života, tedy cca v prvních 1-3 měsících věku.


Podle vašeho popisu bych tipovala, že se jedná o laktózovou intoleranci. 


S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  04.03.2017

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Antikoncepce pro alergiky
Antikoncepce pro alergiky

Nikdy vás nenapadlo, že existuje spojitost mezi potravinovou alergií, intolerancí a...

Poradna 512 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den,dcera má alergii na ovoce,skoro na všechny peckoviny,má dvouletého syna u kterého se zatím žádná alergie neprojevila,ovšem,když dětskému...

Zobrazit poradnu