Infolinka (všední dny 8.30–16 h)
541 212 450

Arabské housky, placky, plněné bochánky – bez lepku, mléka, vajec

Arabské housky, placky, plněné bochánky – bez lepku, mléka, vajec
Náročnost
jednoduchý
Ingredience
350 ml teplé vody
150 g jemně strouhaného vařeného bramboru (varný typ B, C)
100 g jemné cizrnové mouky
100 g jemné pudrové rýžové mouky
100 g kukuřičného škrobu
100 g bramborového škrobu
1 polévková lžíce řepkového či olivového oleje
1 kávová lžička guarové moučky
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička agávového sirupu (10 g) nebo třtinového cukru
1/2 kávové lžičky xantanu
1/2 kávové lžičky vinného kamene
7 g sušeného droždí (Dr. Oetker nebo droždí s vlaštovkou)

(černucha či jiná semínka na posypání)

Postup přípravy

Mouky smícháme, přidáme strouhaný brambor, sůl, guar, xantan, vinný kámen a sušené droždí. Suroviny pořádně promísíme. Teplou vodu si odměříme a přimícháme agávový sirup. Tekutinu přidáme k moučné směsi a rukou vymícháme ve vláčné těsto.

Mísu s těstem přikryjeme, nejlépe poklopem či potravinářskou folií, a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Po vykynutí přidáme k těstu olej a rukou ho opět do těsta zapracujeme.

Z poloviny těsta můžeme mokrou rukou tvarovat housky, které necháme na plechu s pečicím papírem cca 10 minut odpočinout, potřeme vodou s troškou oleje a sypeme semínky černuchy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C (na dně s hrncem vody) asi 20 minut.

Ze zbytku těsta můžeme tvarovat placky, které pečeme na teflonové pánvi za sucha, z každé strany cca 2 minuty (výška 1 cm).

Pokud se pustíte do bochánků s náplní, je třeba si plech na muffiny vystlat papírovými košíčky. Do košíčků dát část těsta, mokrou rukou vytvořit z těsta mističku, vložit např. masovou náplň a opět z těsta vytvořit mističku, kterou směs přikryjete a těsto k sobě na bocích přitiskněte. Opět potřete vodou s olejem a posypte semínky. Pečení probíhá stejným způsobem.

Hotové pečivo necháme vychladnout na mřížce. Placky podáváme teplé jako přílohu.

Tip: Ploché housky můžete proříznout. Placky opéct na suché pánvi a podávat k jehněčímu či kuřecímu masu po arabsku. Bochánky můžete plnit zeleninovým kari či ostrou masovou směsí. Černucha dodá cizrnové oříškové příchuti trochu exotiky.

Autorka: Radka Vrzalová

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Spolehlivý obchod, vstřícný, dostatečná komunikace.“
Ověřený zákazník včera
  • Neskutečně rychlé doručení. Jeden den po obědě objednáno, druhý den dopoledne doručeno! Děkuji!
Ověřený zákazník před 3 dny
„The store has a great variety of quality products for assisting with controlling allergies. There are lots of descriptions so you can know what everything is and how it works. The best part is the service, which is super fast and very knowledgeable, friendly and helpful.“
Ověřený zákazník před 4 dny