úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čirokovo-mandlový ovocný koláč - bez lepku a mléka

Čirokovo-mandlový ovocný koláč - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Čirok
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky:
Ingredience: Těsto:
2 oloupaná jablka nakrájená na kostičky bez jádřince
3 velká vejce
125 g rozehřáté a zchladlé Stelly nebo řepkového oleje + na vymazání boků formy
120 g třtinového cukru + 1 s pravou vanilkou
100 g mletých mandlí
100 g okapaných ostružin nebo jiného mraženého lesního ovoce
50 g hladké čirokové mouky
50 g polohrubé čirokové mouky
1 polévková lžíce strouhané kůry z BIO citrónu či pomeranče
1 vrchovatá lžička guarové moučky
1 kypřící prášek bez lepku např. Labeta

Na posypání:
2 polévkové lžíce třtinového cukru
25 g mandlových plátků nebo nasekaných mandlí
25 g Stelly na plátky nakrájené
1/2 kávové lžičky mleté skořice

otvíratelná forma na dort cca 23 cm a pečící papír
Postup přípravy:

Všechny ingredience by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Je dobré je vyndat na linku cca 1 hodinu před pečením. Ovoce by mělo být rozmražené a okapané.

Troubu zahřejeme na 160 °C. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem. Jablíčka oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 2 x 2 cm. Mouky promícháme v misce s kypřícím práškem, mletými mandlemi a guarovou moučkou.

Vajíčka vyšleháme v jiné míse s cukry a kůrou do žluté pěny. Přidáme rozehřátý zchladlý tuk a opět prošleháme. K vaječné směsi přisypeme směs moučnou a opatrně stěrkou promícháme. Jako poslední přidáme na kostičky nakrájená jablíčka a okapané ostružiny. Těsto s ovocem opatrně stěrkou přemístíme do formy a uhladíme. Poklademe plátky Stelly a posypeme skořicí, cukrem a plátky mandlí.

Pečeme ve vyhřáté troubě 35 - 40 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu koláče suchá.

Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce. Povolíme boky formy (pomůžeme si příborovým nožem - ořízneme si boky, abychom koláč nepotrhali). Můžeme docukrovat moučkovým cukrem.

Výborný je vlahý i studený.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte