úvod Proalergiky.cz > Alergie a ekzém > Alergie na potraviny > Alergie na droždí > Histaminová intolerance a další důvody, proč se vyhýbat droždí

Alergie na droždí

Histaminová intolerance a další důvody, proč se vyhýbat droždí

(foto: Dreamstime.com)
(foto: Dreamstime.com)

Kromě alergie na droždí existují i další příčiny, proč se někteří z nás musí kvasnicím (kvasinkám) či výrobkům z nich vyhýbat. Jednou z nejčastějších je histaminová intolerance (HIT).

K histaminové intoleranci dochází díky snížené aktivitě či nedostatečnému množství enzymu DAO, který má na starosti odbourávání histaminu a je produkován v trávicím traktu. Nedostatečná tvorba je typická pro střeva s poškozenou sliznicí, např. při Crohnově chorobě, celiakii a dalších chronických či akutních zánětech. Léčbou je nízkohistaminová dieta, při níž mezi zakázané potraviny patří mimo jiné i čerstvé droždí, pivovarské kvasnice a kvasnicový extrakt (tekutina, prášek či pasta hnědé barvy, výrazné chuti a vůně, která vzniká rozkladem kvasnic a používá se jako dochucovadlo).

HIT se projevuje nejčastěji plynatostí, bolestmi břicha, křečemi, pálením žáhy, zhoršeným dýcháním, kožní vyrážkou, vřídky v ústech, svrběním jazyka, změnami nálad, únavou, depresí či srdeční tachykardií a arytmií. Ke stanovení diagnózy HIT se používá často eliminačně expoziční test (EET) či krevní testy, při kterých se stanovuje aktivita enzymu DAO.

Další příčinou, která brání některým z nás v konzumaci droždí, je přemnožení kvasinek v trávicím traktu neboli tzv. kvasinkové střevní infekce.

Kvasinky jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry, kde slouží jako potrava pro zdraví prospěšné bakterie. Dojde-li však k vyhubení bakterií (díky dlouhodobému a opakovanému užívání např. antibiotik, antikcepčních pilulek a kortikosteroidů, či při hormonálních změnách, stresu apod.), kvasinky se velmi rychle přemnoží a krevním oběhem mohou putovat do řady orgánů. Protože se jedná převážně o kvasinky rodu Candida albicans, nazývá se tento zdravotní problém kandidóza. Ve zhruba 60 % případů postihuje ženy, další dvě pětiny pacientů jsou muži a děti. Projevy jsou velmi pestré – únava, zpomalené myšlení, bolesti hlavy, kloubů, úbytky váhy či přibírání, kožní mykózy, infekce močových cest aj. Léčba kandidózy je časově náročná, výsledky se dostavují řádově po měsících léčby, výjimečně i za více než rok či dva. Aby byla úspěšná, musí pacient projít 4 fázemi uzdravování:

1/ Omezení růstu kvasinek pomocí přírodních antimykotických prostředků a léků

- např. zvýšený příjem česneku, vlákniny, vitaminu C a dalších antioxidantů plus samozřejmě i příjem klasických léků

2/ Vyhladovění nežádoucích kvasinek správnou stravou

- mj i bez potravin obsahujících kvasinky – pečivo, alkohol, kysané mléčné výrobky, dochucovadla apod.

3/ Vyčištění střev a obnova zdravé střevní mikroflóry za pomoci probiotik

4/ Podpora organismu příjmem potravních doplňků a enzymů.

Co je dobré vědět o alergii na droždí

Jak upéct dobrý chléb bez droždí

Alergie na droždí neboli kvasnice není sice tak rozšířená ani známá jako alergie na mléko či vejce, ale o nic méně náročná na dodržování diety....

Alergie na droždí - projevy, diagnostika a běžný život s dietou

Není vám dobře po chlebu, pečivu a jiných kynutých výrobcích? Možná je příčinou vašich obtíží alergie na droždí. Jak se žije s touto alergií?

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...