úvod Proalergiky.cz > Alergie a ekzém > Alergie na potraviny > Alergie na ořechy a další skořápkové plody > Ořechy, skořápkové plody a jejich výskyt v potravinách

Alergie na ořechy a další skořápkové plody

Ořechy, skořápkové plody a jejich výskyt v potravinách

(foto: Wieslaw Jarek Dreamstime.com)
(foto: Wieslaw Jarek Dreamstime.com)

Na základě platné legislativy jsou mezi skořápkové plody podléhající povinnému značení řazeny tyto druhy rostlin:

Pro zvětšní tabulky kliknětePro zvětšní tabulky klikněte

Jak je z tabulky patrné, nejedná se pouze o rostliny, jejichž plodem je opravdu oříšek - tvrdý, nepukavý plod, a proto je nesprávné a zavádějící používat termín „alergie na ořechy“, ač je v populaci běžný. Výstižnější je název „alergie na skořápkové plody“, resp. skořápkové ovoce.

Častým omylem bývá řazení arašídů, plodů podzemnice olejné, do této skupiny. Správně patří burské oříšky mezi luštěniny a jsou na seznamu alergenů samostatnou položkou.

Ve výčtu může někdo postrádat kokosové ořechy, u nichž je alergická reakce velmi vzácná či piniové oříšky, semínka borovice pinie používané především v italské kuchyni. Dalšími skořápkovými plody, na které se vyskytuje u člověka alergie, ale taktéž nepodléhají povinnému značení, patří jedlé kaštany (čeleď bukovité).

Alergie na skořápkové plody je bohužel doživotní a nelze ji nikterak vyléčit. Jedinou možností, jak se vyhnout zdravotním obtížím, je přísná eliminace rizikových potravin z jídelníčku, pečlivé čtení etiket výrobků a podrobné studování jídelních lístků. Skořápkové plody totiž spadají mezi čtrnáct hlavních alergenů způsobujících 90 % všech alergií, které musejí být jasně a zřetelně vyznačeny nejen na potravinách (tučně, jinou velikostí písma apod.), ale musí o nich být informace i na jídelních lístcích. Výjimku tvoří ořechy použité k výrobě alkoholických destilátů, neboť při tomto výrobním procesu dochází k jejich inaktivaci.

Výskyt alergenů – velké množství potravin

Alergici na skořápkové plody musejí být silně obezřetní, neboť tyto druhy ovoce patří v potravinářství mezi velmi oblíbené suroviny, a to nejen díky své nutriční hodnotě (vysoký obsah kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů i minerálních látek), ale i senzorickým vlastnostem. Často jsou používány v mlékárenském průmyslu (výroba jogurtů, sýrů), pekařství, při výrobě cukrovinek, ale i v masném průmyslu apod.

Alergii na skořápkové plody je blízká i alergie na arašídy.

Co je dobré vědět při alergii na ořechy a další skořápkové plody

Alergie na ořechy a další skořápkové plody – projevy alergie, diagnostika a zkřížené reakce

Projevy alergie na skořápkové plody jsou velmi vážné a rychlost nástupu obtíží po jejich pozření je též velmi rychlá. Proto je nezbytná co...

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...