Infolinka 541 212 450

Čirokovo - makový jablečník - bez lepku, mléka, kukuřice, sóji

INGREDIENCE

Těsto: 1 kg oloupaných na kousky nakrájených jablíček 550 g moučkového cukru 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť vyšlehané se špetkou soli a pár kapkami citronové šťávy) 200 ml řepkového oleje 200 ml teplé vody 150 g mletého máku 100 g čirokové hladké mouky 100 g čirokové polohrubé mouky 100 g tapiokového škrobu 1 cukr s pravou vanilkou 3/4 balíčku bezlepkového prášku do pečiva Poleva: 250 g hořké bezmléčné čokolády 70 g tuku Omega na polevy pečící papír + velký hluboký plech + stejně velký mělký plech



POSTUP

Plech vyložíme pečícím papírem. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky cca 3 cm a podusíme z částí cukru (100 g) a 1 cukrem s pravou vanilkou. Trvá to při střední teplotě asi 10 minut. Necháme zchladnout. Po vychladnutí rozetřeme rozvařená jablka i se šťávou na plech vyložený pečícím papírem. Troubu vyhřejeme na 180 °C.

Celý objem máku smícháme se 150 g moučkového cukru. Bílky ušleháme se špetkou soli a citronovou šťávou na tuhý sníh. Mouky si smícháme zvlášť v misce s kypřícím práškem. Žloutky vyšleháme s 300 g moučkového cukru do světle žluté pěny, přidáme olej, zašleháme, přidáme vodu, zašleháme. Nakonec zašleháme mouky promíchané s kypřícím práškem. Opatrně vmícháme sníh.

Jednu třetinu těsta si oddělíme do misky a vmícháme do ní mák smíchaný s cukrem. Tuto makovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na jablka v plechu. Na makovou hmotu rozetřeme zbývající 2/3 těsta bez máku. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut nebo až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Celý plech necháme na mřížce vychladnout. Po vychladnutí si připravíme na druhý plech pečící papír a moučník na něj přiklopíme a překlopíme tak, že nám jablka zůstanou jako vrchní vrstva.

Čokoládu a tuk společně pomalu rozehřejeme na polevu a necháme chvilku zchladnout. Opatrně rozetřeme na jablečnou horní vrstvu, necháme zaschnout. Nejlepší je nechat tuto dobrotu rozležet do druhého dne a pak krájet nožem namočeným v horké vodě na kostičky.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.1x
(Hodnotilo 10 lidí)

Kategorie