Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Ochrana před viry: V místnostech pomůže čistička nebo zvlhčovač vzduchu

Ochrana dýchacích cest před viry poletujícími ve vzduchu je v chřipkové sezoně každoročně velkým tématem. Často jsou zmiňována různá hygienická opatření. Ta jsou velmi užitečná, jenže viry se šíří především vzduchem, a tak je na místě se zamyslet, jak se před nákazou chránit právě úpravou vzduchu. Svůj úkol plní čističky vzduchu a také zvlhčovače vzduchu.
Ochrana před viry: V místnostech pomůže čistička nebo zvlhčovač vzduchu

Kapénková infekce ve vzduchu

Viry respiračních onemocnění, o kterých je řeč, se šíří převážně kapénkami. To jsou kapičky tekutiny, které ze svých dýchacích cest uvolňují nemocní lidé během kýchání, kašle, ale i běžného mluvení. 

Nejčastěji jde o rhinovirus, který způsobuje běžné nachlazení, ale stejným způsobem se přenášejí i rizikovější viry jako ty chřipkové, syncytiální nebo v posledních měsících hodně skloňované koronaviry.

Prevence především: Nepřijít s viry do styku

Čistička nebo zvlhčovač vzduchu sice nevyléčí nemocného člověka, ale mohou velmi napomáhat prevenci. Jsou totiž schopné omezovat šíření virů v prostoru – doma, v zaměstnání i na jiných místech.

Ne vždy je možné vyhnout se kontaktu s nemocným. Je však možné snížit pravděpodobnost, že „jeho“ viry poletující ve vzduchu proniknou do vašeho těla přes sliznici vašich dýchacích cest nebo očí a vypukne u vás infekce. Čím méně virů vaše tělo napadne, tím snáze se s nimi váš imunitní systém vypořádá.

Souběžně s úpravou vzduchu je samozřejmě potřeba dodržovat známá hygienická pravidla, tedy zejména mytí rukou po příchodu z venku a pochopitelně před jídlem. Viry se totiž přenášejí i na různých površích včetně lidského těla. 

Čističky vzduchu, které likvidují viry

Čističky vzduchu s plazmovou ionizacíČističky vzduchu s plazmovou ionizací

Výrobci své čističky vybavují různými technologiemi, které jsou schopné ze vzduchu odstraňovat poletující viry

  • Plazmová ionizace: Velmi nadějná metoda dezinfekce vzduchu, která působí na viry a další mikroorganismy. Z čističkou vyráběných kladných a záporných iontů se tvoří vysoce reaktivní hydroxylové radikály, které přímo ve vzduchu napadají choroboplodné zárodky, narušují jejich povrchovou molekulární strukturu a tím je neutralizují a činí neškodnými. Tuto technologii využívají čističky vzduchu značek Winix, Sharp a Daikin
  • Fotokatalytický filtr s UV lampou: Jde o vrstvu oxidu titaničitého nanesenou na jednom z filtrů čističky. Tato látka se působením ultrafialového světla, které samo o sobě působí antimikrobiálně, stává vysoce reaktivní a je schopna rozkládat viry a jiné mikroorganismy. Může působit pomaleji než plazmová ionizace, jelikož trvá delší dobu, než čistička nečistoty nasaje. Fotokatalytický filtr se už dnes objevuje zřídka.
  • Generátor ozonu: Zařízení přeměňuje část kyslíku na ozon. Ten je schopen neutralizovat mikroorganismy podobně jako předchozí technologie. Toto zařízení se vyskytuje pouze ve speciálních ozonových čističkách, během jejichž provozu je nutné opustit místnost, jelikož ozon ve vyšším množství poškozuje dýchací cesty. 

Princip plazmové ionizace
Jak plazmová ionizace neutralizuje viry a další škodliviny přímo ve vzduchu (zdroj: Winix)

Viry způsobující nemoci dýchacích cest jsou velmi malé. Jejich velikost se nejčastěji pohybuje v rozmezí 30 až 120 nanometrů (miliontina milimetru). Tradiční filtry, jako je ten HEPA, proto dokáží viry zadržet jen částečně a pro větší efektivitu je nutná zmíněná specializovaná výbava.

Náš tip: Hlavním kritériem pro výběr čističky je velikost místnosti. Podrobnosti najdete v našem nákupním rádci Jak vybrat čističku vzduchu.

Předcházejte suchému vzduchu pomocí zvlhčovače

Zásadní zjištění je, že viry se lépe šíří v suchém vzduchu. Jde o podmínky, kdy se relativní vlhkost drží pod hodnotou 40 procent. Kvůli suchému vzduchu se rychle odpaří tekutý obal kapénky a zbyde holý virus, který je velmi lehký, a tak může cestovat mnohem dál a držet se ve vzduchu mnohem déle. 

V prostředí se suchým vzduchem navíc dochází k vysychání sliznic dýchacích cest, které se tak stávají méně odolné vůči infekcím. Ztrácejí totiž přirozený vlhký povlak, který je důležitou součástí jejich obranyschopnosti. 

Udržováním vlhkosti vzduchu ve správném rozmezí 40–60 procent tak virům snižujete šanci, že z vás udělají maroda. Nejsilnějším pomocníkem v boji se suchým vzduchem jsou zvlhčovače vzduchu. Všechny typy elektrických zvlhčovačů mají stejný preventivní účinek. 

Zvlhčovač vzduchu Stylies Helos
Zvlhčovač vzduchu Stylies Helos

Náš tip: Rádi zabíjíte dvě mouchy jednou ranou? Pak by vás mohly zajímat čističky vzduchu s plazmovou ionizací a zvlhčovačem nebo diskové zvlhčovače s plazmovou ionizací

Související články

Čističky vzduchu a ozon – jak je to doopravdy
Čistička vzduchu – ano, či ne?
Nový koncept čištění vzduchu založený na elektrolýze vody

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Čističky vzduchu Zvlhčovače vzduchu

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 16 hodinami
„S obchodem mám již dobré předchozí zkušenosti.“
Ověřený zákazník před 17 hodinami
  • 1A
Ověřený zákazník před 4 dny