Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Recenze: Zakysaný bio sójový dezert Sojade

Recenze: Zakysaný bio sójový dezert Sojade

Máte alergii na kravské mléko nebo nesnášenlivost laktózy a marně sháníte rostlinný jogurt, který by vám chutnal? Možná vám napoví naše recenze. Testování jsme podrobili hned tři druhy francouzských sójových jogurtů Sojade: natural, ananasový a švestkový.

Degustační test

Sestavili jsme pětičlennou degustační skupinu, z níž pouze jedna osoba měla předchozí zkušenosti s rostlinnými jogurty. Cílem bylo zjistit, jak budou na Sojade reagovat lidé, kdyby ze dne na den museli přestat konzumovat mléčné výrobky.

To, že ochutnávají sójový jogurt, se degustující dozvěděli až na závěr testování. To aby ochutnávka proběhla bez předsudků.

Příprava na ochutnávku
Příprava na ochutnávku

Sojade natural: bez ochucení jen pro zkušené strávníky

Barva je smetanově bílá, konzistence srovnatelná s běžným smetanovým jogurtem. Vůně je čistá jogurtově nakyslá.

Sojade natural po otevření
Sojade natural po otevření

Chuť není tak kyselá jako u přírodních kravských jogurtů ani tak práškovitá jako u některých bílých jogurtů s označením light. Spíše připomíná jemnou zakysanou smetanu. Jenže…

Testujícím, kteří rostlinné jogurty běžně nejedí, vadila jeho slabá nahořklá dochuť. Ta je poměrně typická pro sójové alternativy mléčných výrobků a podle zkušeností pravidelného konzumenta si na ni jazyk rychle zvyká.

Lidem, kteří s rostlinnými jogurty teprve začínají, v každém případě doporučujeme Sojade natural kombinovat s jinými surovinami:

  • Trocha ovoce (například banánu nebo kiwi), džemu, medu nebo javorového sirupu spolehlivě překryje rostlinný „ocásek“.
  • Po ochucení česnekem nebo jarní cibulkou se dá používat místo bílého jogurtu jako dresink.
  • Hodí se i jako náhrada zakysané smetany k ozdobení teplých jídel (například rajské polévky).

Recept s využitím Sojade natural: Cizrnová moussaka

Zdroj: časopis Dobroty, podzim 2012

Sojade švestka: obstojí i u odpůrců „náhražek“

Přijetí ochucené varianty bylo mnohem vřelejší. Pro spotřebitele zvyklého na oku lahodící chemická barviva byla přírodní hnědo-fialová barva jogurtu nečekaná. Zato vůně byla velmi přesvědčivá a příjemná. Převládají v ní švestková povidla, někdo cítil i nádech slivovice.

Sojade švestka před rozbalením
Sojade švestka před rozbalením
Chuť této varianty produktu získala velmi pozitivní hodnocení. Sojade švestka chutná trochu jinak než některé tradiční ovocné jogurty. Dalo by se říct, že je jemnější a šťavnatější. Někomu připomínala spíše zakysanou smetanu s ovocem. Zřejmě díky vysokému podílu zralých švestek (10 %) ovocná chuť chvílemi přecházela do jakési karamelové, pro někoho až zbytečně sladké chuti.

Chuť tohoto výrobku je i pro lidi, kteří zatím poznali jen kravské jogurty, velmi přijatelná a bez jakýchkoli nečekaných tónů. Většina testujících byla překvapena, že se jedná o rostlinný jogurt.

Sojade ananas: příjemné osvěžení

Barva ananasové verze působila zcela přirozeně. Jogurt příjemně voněl po tropickém ovoci.

Sojade ananas v degustačním kelímku
Sojade ananas v degustačním kelímku
Chuť byla čistá přírodně ananasová. V jogurtu byly poznat šťavnaté kousky ananasu. Ananasový základ není tak aromatický jako švestkový, v důsledku čehož občas na jazyk pronikla rostlinná chuťová stopa bílého Sojade. Nicméně není obtěžující, protože je daleko slabší než u bílé verze.

Sečteno podtrženo, ananasová varianta působí neohromila tolik jako švestková. Ani lidé, kteří neholdují rostlinným jogurtům, s ní však neměli problém.

Další klady a zápory

Sójové mléko není po zakysání tak kyselé jako zkyslé mléko kravské. Tím pádem i jogurty Sojade jsou méně kyselé. Sójový jogurt docela dobře zasytí a přitom je díky nepřítomnosti laktózy snáze stravitelný.

Zatímco jiné rostlinné jogurty dostupné na našem trhu chutnají často spíše jako pudinkový krém uvařený bez mléka, výrobci Sojade se podařilo docílit plnější, smetanovější chuti.

Daní za „uvěřitelnou“ chuť a použití surovin z ekologického zemědělství je vyšší cena těchto produktů. K té se ještě vrátíme.

Příchutí je více

Kromě bílé, neochucené varianty jsou jogurty Sojade k dostání v tradičních příchutích jako jahoda, borůvka, třešeň nebo meruňka, ale i v originálnějších variantách jako švestka, mango-broskev, vanilka, ananas, citron, meruňka-guave či malina-maracuja.

Některé příchutě se dodávají v porci o hmotnosti 125 gramů, jiné v rodinném balení 400 gramů a další v obou gramážích.

Ještě jedna legislativní zajímavost: Sójové jogurty značky Sojade se v Česku prodávají s označením „sójová kysaná specialita“. To proto, že pojmenování „jogurt“ je vyhláškou vyhrazeno pouze pro jogurty vyrobené z živočišného mléka.

Přírodní složení a bifidobakterie

Základní složkou jogurtů Sojade je sójový nápoj („mléko“) vyrobený ze sójových bobů pěstovaných biologicky ve Francii. Nezbytností jsou živé jogurtové kultury, konkrétně druhy bifidus a lactobacillus acidophillus.

Ovocné varianty navíc obsahují ovoce slazené třtinovým cukrem, přírodní aroma a nějaké přírodní zahušťovadlo (pektin, guarová guma a podobně). Vanilková verze je podle očekávání ochucena pravou vanilkou. 

Vyšší kvalita se odráží v ceně

Za značkou Sojade stojí francouzská firma Triballat Noyal, distributorem v Česku je společnost Country Life. Produkty Sojade prodávají téměř výhradně prodejny zdravé výživy. Nabízejí je sice i některé e-shopy, ale jelikož jde o chlazené zboží, pouze k osobnímu vyzvednutí nebo závozu.

Ceny jsou srovnatelné s cenami jiných rostlinných jogurtů a dezertů v biokvalitě, možná i malinko vyšší. Konkrétně:

  • Sojade natural 125 g: cca 20 Kč
  • Sojade natural 400 g: cca 45 Kč
  • Sojade ochucený 125 g: cca 25 Kč
  • Sojade ochucený 400 g: cca 70 Kč

Závěry a doporučení portálu ProAlergiky.cz

Kysané dezerty Sojade bezpochyby patří mezi špičku ve svém oboru. I když vyšší cena zřejmě řadu spotřebitelů odradí od jejich pravidelné konzumace, jako zpestření jídelníčku si je občas může dopřát každý. Při bezmléčné dietě jsou jednou z mála možností jak tělu doplnit probiotické bakterie.

Lidem, kteří chtějí nebo musejí přejít na rostlinné jogurty, navrhujeme nezačínat neochucenou variantou produktu. Rostlinný původ je i při vší snaze a letitým zkušenostem výrobce stále trochu patrný. Zato varianty s příchutí můžeme s klidným svědomím doporučit i zarytým odpůrcům náhražek mléčných produktů.

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Co je atopický ekzém, jak se projevuje, jak se diagnostikuje.
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Ve věku 0–3 roky dítěte je atopický ekzém (AE) relativně často spojen s potravinovou alergií. Uvádí se, že celých 40...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Děti by měly ochutnat kravské mléko co nejdříve, tvrdí vědci
Ochutnání kravského mléka během prvních dvou týdnů života může ochránit malé děti před pozdějším vznikem alergie na...
Alergie na mléko Alergie na potraviny
Děti by měly ochutnat kravské mléko co nejdříve, tvrdí vědci
Děti počaté na začátku roku trpí více alergií na mléko a vejce
Paříž - Děti počaté na začátku roku a jejichž první trimestr vývoje v děloze končí v období některých pylů, jsou...
Alergie na vejce Alergie na mléko Alergie na potraviny
Děti počaté na začátku roku trpí více alergií na mléko a vejce
Mléko: spojenec, nebo nepřítel?
Mléko zahleňuje a lidský organismus si s ním neumí poradit. Pokud nebudete pít mléko, hrozí vám osteoporóza, křivice a...
Alergie na mléko Alergie na potraviny
Mléko: spojenec, nebo nepřítel?

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • vse ok
Ověřený zákazník před 3 dny
  • rychlé, spokojenost
Ověřený zákazník před 4 dny
  • Velmi rychlé dodání.
Ověřený zákazník před 10 dny