Jidáše patří mezi ty spíše méně známé a méně rozšířené velikonoční pokrmy. A to je velká škoda, protože mohou udělat velkou radost nejen dětem. Samozřejmě se dají udělat i v úpravách pro potravinové alergiky či celiaky.
Proč pečeme jidáše?
Jidášemi nazýváme kynuté máslové pečivo, které se po upečení pokapává medem. Podle pověsti má tomu, kdo jej sní, zajistit „ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou“.
Jidáše by se měly péct přesně na Zelený čtvrtek. Můžeme se setkat s řadou různých tvarů, z nichž některé mají svou symboliku v křesťanské víře. Například pletence jsou napodobeninou provazu, na kterém se oběsil apoštol Jidáš poté, co zradil Ježíše Krista. Dále se pečou bochánky, preclíky, podkovy, točenice apod.
Recepty na jidáše bez vajec, mléka a lepkuJidášky potřené medem
Obdobně jako na jiné pokrmy existuje i na jidášky řada různých receptů. My vám opět přinášíme tři vyzkoušené, vhodné pro dietu bezlepkovou, bezmléčnou i bezvaječnou.
Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece
velice rychlé doručení
vše dokonale zabalené
Ověřený zákazník před 2 dny
Rychlé dodání
Kvalitní produkty
Ověřený zákazník před 5 dny
„Obchod jsem si vybrala, protože nabízel vše, co jsem chtěla koupit. Jedna z položek měla být skladem později, o všem proběhlo info. Zboží bylo doručeno kdy mělo, dobře zabalené. Děkuji.“