Infolinka 541 212 450

Jihočeská cmunda (bramborák) - bez lepku, mléka, příp. vajec

INGREDIENCE

500 g brambor (varný typ B) 2 celá vejce nebo 2 lžíce Vegavaja rozpuštěné v 50 ml teplé vody (nabobtnalé) 100 g libové slaniny na kostičky 100 g bezlepkové mouky (kombinace např. rýžové, jáhelné a čirokové nebo zelená Jizerka,Doves Farm červená, Schar mehl Farine) 3 velké prolisované stroužky česneku + lžička soli (rozetřít společně bokem nože na pastu) 1 - 2 lžíce drhnuté majoránky (podle chuti a zvyku) špetka drceného kmínu olej nebo sádlo na smažení kysané zelí jako příloha



POSTUP

Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme a případně vymačkáme vodu. Přidáme slaninu, česnekovou pastu se solí, koření a rozkvedlaná vejce nebo Vegavajo. Jako poslední přidáme promíchané mouky, příp. jeden druh mouky (brambory mohou mít různý obsah vody, proto je někdy nutné přidat mouky víc). Těsto by mělo být polotekuté.

Rozpálíme tuk na pánvi a naběračkou naneseme vrstvu těsta, které opatrně od středu do krajů rovnoměrně rozprostřeme. Smažíme na středním plameni cca 2 - 3 minuty z každé strany do zlatavé kůrky. Na talíři osušíme ubrouskem přebytečný tuk a podáváme s kysaným zelím.

Tip: Pro vyšší křupavost můžeme část mouky nahradit kukuřičnou strouhankou nebo sypkou čirokovou extrudovanou kaší.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.7x
(Hodnotilo 3 lidí)

Kategorie