300 g žitného kvásku (nejsložitější část výroby, neb jsem připravovala doma) 300 g mouky (zkombinovala jsem hladkou pšeničnou a žitnou) 150 - 200 ml vody (dle konzistence těsta) sůl kmín
300 g žitného kvásku (nejsložitější část výroby, neb jsem připravovala doma) 300 g mouky (zkombinovala jsem hladkou pšeničnou a žitnou) 150 - 200 ml vody (dle konzistence těsta) sůl kmín
Všechny suroviny smícháme a s příp. dopomocí další vody a mouky hněteme, dokud nevytvoříme vláčné těsto. Nejprve v míse, poté na vále. Ve finále by těsto mělo být krásně hladké, nelepivé. Celý proces vám může trvat 10 - 15 minut.
Samozřejmě lze použít i robot, příp. nechat umíchat těsto v pekárně.
Dle instrukcí zkušenějších lze posléze nechat chléb buď kynout na teplém místě (zhruba 3 - 5 hodin, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem), příp. přes noc v chladničce. Já použila první variantu,ale asi díky nízké kvalitě kvásku k tak výraznému navýšení objemu ani po 5 hodinách nedošlo.
Pekla jsem v klasické troubě, rozpálené na zhruba 250 °C asi 30 minut. Potírala vodou se solí. Po upečení nechala chladnout na mřížce.
Zdůrazňuji, že se jednalo o 1. pokus, tudíž kvalita tomu opravdu odpovídá;-).