Infolinka 541 212 450

Kváskový chléb

INGREDIENCE

300 g žitného kvásku (nejsložitější část výroby, neb jsem připravovala doma) 300 g mouky (zkombinovala jsem hladkou pšeničnou a žitnou) 150 - 200 ml vody (dle konzistence těsta) sůl kmín



POSTUP

Všechny suroviny smícháme a s příp. dopomocí další vody a mouky hněteme, dokud nevytvoříme vláčné těsto. Nejprve v míse, poté na vále. Ve finále by těsto mělo být krásně hladké, nelepivé. Celý proces vám může trvat 10 - 15 minut.

Samozřejmě lze použít i robot, příp. nechat umíchat těsto v pekárně.

Dle instrukcí zkušenějších lze posléze nechat chléb buď kynout na teplém místě (zhruba 3 - 5 hodin, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem), příp. přes noc v chladničce. Já použila první variantu,ale asi díky nízké kvalitě kvásku k tak výraznému navýšení objemu ani po 5 hodinách nedošlo.

Pekla jsem v klasické troubě, rozpálené na zhruba 250 °C asi 30 minut. Potírala vodou se solí. Po upečení nechala chladnout na mřížce.

Zdůrazňuji, že se jednalo o 1. pokus, tudíž kvalita tomu opravdu odpovídá;-).

 

Náročnost

narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 19 lidí)

Kategorie