Infolinka 541 212 450

Kváskový mazanec - bez vajec a mléka

INGREDIENCE

100 g kvásku 100 g žitné mouky 120 ml vody 490 g hladké mouky (já dala poměr 330 g žitné, 70 g jáhlové, 100 g pohankové) 300 ml teplé vody 100 g medu 60 g rozinek či jakékoliv sušené ovoce, případně kombinace 50 g sušeného sojového nápoje 50 g slunečnicového oleje či jakéhokoliv rozpuštěného tuku 40 g vlašských ořechů (dala jsem od oka asi jednu hrst) 40 g sekaných mandlí (zase 1 hrst) 4 lžíce cukru citrónová kůra špetka soli tuk na vymazání formy něco na vysypání formy (já dávám ořechy nebo kokos) mandle na posypání



POSTUP

100 g kvásku, 100 g žitné mouky a 120 ml vody zamícháme a necháme směs aktivovat kváskem min. 12 hodin.

Po 12 hodinách do kvásku dáme všechny tekutiny. Pak ořechy, sušené ovoce, mouku a vše smícháme tak, aby to bylo dobře promíchané. Zbytečně moc dlouho ale nemícháme (žitná mouka mění vlastnosti na nakynutí). Přesuneme do vymazané a vysypané formy a na teplém místě necháme vykynout min. 4 hodiny. Posypeme mandlemi.

Po nakynutí dáme do trouby vyhřáté na 200 °C na 10 - 15 minut, pak snížíme na 180 °C a dopečeme (zkouším špejlí nebo párátkem). Celkem jsem to pekla přibližně 50 minut, ale hodně záleží na výšce.

Varianta, kterou jsem ještě zkoušela, je v moukách: kombinace Jizerky universal, Doves Farm bílá a pohanková.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.3x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie