úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Alternativy mléčných výrobků mohou alergiky mást

Alternativy mléčných výrobků mohou alergiky mást

Vložte svůj článek

Michal Závacký, 3. 8. 2012

Alergie na mléko, Intolerance laktózy

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Mléčné výrobky s rostlinným tukem nejsou určeny alergikům, ale lidem, kteří si hlídají figuru a snaží se vyhýbat živočišným tukům (zdroj: SXC)

Rostlinná mléka, rostlinné šlehačky, rostlinné sýry… V obchodech je k dostání spousta „dietních“ výrobků, které mohou vypadat jako možné řešení pro osoby alergické na mléko nebo s laktózovou intolerancí. Bohužel, většinou to tak není. „Rostlinné“ mléčné výrobky často bývají pro lidi s bezmléčnou dietou stejně nevhodné jako pravé mléčné výrobky.

Umělé smetany a šlehačky

Většina sprejových šlehaček na našem trhu nepochází z čisté smetany, ale jsou kombinací mléčných bílkovin a rostlinných tuků. Posouzení míry škodlivosti těchto tuků ponechme jiným médiím. Pro alergiky je zásadní přítomnost alergenů – a ta je většinou stejná nebo dokonce vyšší.

Pravá vysokoprocentní smetana ke šlehání obsahuje jak alergizujících bílkovin, tak laktózy relativně málo. Zato umělé šlehačky jsou jich plné, protože se do nich kromě mléčných bílkovin přidává ještě sušené odstředěné mléko nebo sušené podmáslí.

Rostlinné smetany na vaření - ty vlevo obsahují mléčné alergeny i laktózuRostlinné smetany na vaření - ty vlevo obsahují mléčné alergeny i laktózuČistě rostlinné smetany a šlehačky se také vyrábějí, ale prodávají se většinou jen v prodejnách zdravé výživy. Jejich hlavními složkami jsou většinou sója nebo nějaká obilovina a rostlinný tuk. Některé jsou velice chutné (např. sójové smetany na vaření nebo sójové šlehačky), jiné se svou chutí blíží spíše kašičce z dřevěných pilin.

Mléčný alergik si musí zkontrolovat, jestli výrobek náhodou neobsahuje nějakou mléčnou surovinu – mléčné bílkoviny, syrovátku, podmáslí apod. To, že se výrobek tváří jako rostlinný, opravdu nemusí být výhrou.

Alternativní sýry jsou také z mléka

Označení „alternativa mléčného výrobku“ může ve spotřebiteli vyvolávat dojem, že takto zařazený sýr nebyl vyroben z mléka, ale z nějaké „náhražky“. A tudíž může být vhodný při bezmléčné dietě. Velký omyl.

Největší podíl těch tzv. alternativní sýrů – tvrdých i tavených – se vyrábí přidáním rostlinného tuku do sýrového základu. Tím se ale nemění složení mléčných alergenů ani laktózy.

Opět je třeba podotknout, že existují i čistě rostlinné „sýry“, které neobsahují ani mléčné bílkoviny, ani laktózu. K sehnání jsou ve zdravých výživách. Mléko je v nich nahrazeno sójou.

Rostlinná mléka a másla obohacená o alergeny

Velkým překvapením pro alergiky může být přítomnost mléčných složek ve výrobcích, které jsou všeobecně považované za čistě rostlinné.

I sójové mléko může obsahovat mléčný alergenI sójové mléko může obsahovat mléčný alergenPrvní skupinou jsou „rostlinná másla“ neboli margaríny. Aby měl takový tuk máslovou příchuť, přidává se do něj trocha másla, podmáslí nebo třeba jogurtu. Ale i tato trocha může u alergika vyvolat zdravotní potíže.

A na závěr ještě jedna perlička. Jeden z českých výrobců instantních rostlinných nápojů začal nedávno do svých výrobků přidávat mléčnou bílkovinu. Slovo „mléko“ ale zákazník ve složení nenajde. Alergen je totiž skryt pod názvem kaseinát sodný.

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

19. 1. 2017
19:34

Pro: oldřichDobrý den Oldřichu,
dovolím si trošku teorie ;-). Pakliže jste alergický na mléko, bezlaktózové výrobky Vám, bohužel, nepomohou :-/. Ty jsou určeny lidem, které trpí intolerancí laktózy. Možná máme zatím "jen" vypozorováno, že Vám vadí mléko a nevíte, jaká složka...V tom případě bych doporučila EET - vyzkoušet nejprve, zda postačí, když budete konzumovat bezlaktózové výrobky....Pakliže ne, tak po např. 14 dnech bych vynechala vše mléčné. Reakce těla jsou nejprůkaznější, ač samozřejmě ůžete i dr. požádat o krevní testy.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

oldřich

13. 1. 2017
13:48

Dobrý den, jsem alergický na mléčné výrobky trpím bolesti břicha a silné ataky průjmu.chci vyzkoušet mléčné výrobky bez laktozi .

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Radek Špringer

7. 7. 2015
15:05

Pro: AndreaGhí se dá sehnat zde: www.ghicko.cz

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra Vojtová

28. 2. 2015
21:10

Pro: PetraPetro, jakou přesně alergii dceři zjistili? Ono je to pak totiž dcl rozdíl ohledně dodržování diety...tudíž řešit mmt fermentaci mi přijde zbytečné, není-li jasné, o jakou alergii/intoleranci se jedná...

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra

6. 2. 2015
19:45

Dobrý den,
mohla bych se zeptat, kde najdu nějaký seznam nefermemtovaných a fermemtovaných mléčných výrobků? Malé zjistili alergii na mléčné výrobky jako je mléko..., ale jogurt jí svědčí.

Projela jsem internet a nikde nic není.

Děkuji

Petra

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

20. 5. 2014
9:08

Pro: AndreaObyčejné máslo se dá nahradit buď máslem bez laktózy, nebo přepuštěným máslem (ghí), nebo margarínem bez mléčných přísad (těch je hodně). Ale dá se žít i úplně bez másla - více pracovat s rostlinnými oleji, např. jíst různé vegetariánské pomazánky. Najděte si na těchto stránkách článek Bezlaktózová dieta.
http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/pri-intoleranci-laktozy-nemusime-vyradit-vsechny-mlecne-produkty-586

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Andrea

18. 5. 2014
9:57

Čím mohu nahradit máslo? Mám silnou intoleranci laktozy a silnou alergii na soju ? Mléko jsem nahradila rýžovým nápojem od provamelu, smetana se dělá rýžová, ale co s máslem? Nemohu najít žádné rýžové, všude je soja nebo laktoza! Jedině prochází máslo tatra, ale taky to není výhra, bolí mne střeva. Děkuji za rady.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Monika

30. 3. 2013
11:52

Pro: Eva FröhlichDobrý den máme nově bezlepkovou bezmléčnou bezvaječnou dietu. Nevíme si moc rady. Mohla by jste mě prosím kontaktovat na mail [email protected] Potřebovala bych rady. Děkuji moc Monika

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

7. 9. 2012
16:14

Michal, ProAlergiky.cz

Pro: BeaBeo, tady najdete vše podstatné:
http://www.proalergiky.cz/alergie/alergie-na-mleko

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Bea

6. 9. 2012
10:37

Pro: Eva FröhlichAhojte, máme nově zjištěnu alergii na kasein, já v 38 letech a malý ve 4,5 roku.
začínám zjiš´tovat co můžeme a co ne...

Poradíte nám také prosím? Jsme úplní začátečníci...
Moc děkuji za pomoc.Bea

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

30. 8. 2012
10:38

Michal, ProAlergiky.cz

Pro: JanaŽádný zázrak to není, ale mléko tam výrobce opravdu nedává. :-) Je to tradiční kombinace kukuřičného sirupu a sójového lecitinu (= alergen sója).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jana

30. 8. 2012
9:14

Pro: DanaDo kafe mi nejlépe vyhovuje Kukuřičný nápoj od Topnatur. Ale nedělám si iluze, ono to zas tak moc zdravější taky nebude... Akorát tam SNAD není to mléko :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Eva Fröhlich

23. 8. 2012
15:05

Pro: LenkaDobry den Lenko, take jsme meli bezlepkovou, bezmlecnou a bezvajecnou dietu, ale casem jsme se s tim celkem poprali a nyni uz "zatezujeme". Kdyby jste chtela nejakou zkusenost, dejte vedet... Eva F.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Katka

17. 8. 2012
7:32

Pro: LuciaHomeopatika problém alergie na potravinu nevyřeší, je třeba tomu dát čas, aby imunita "zapomněla", že má reagovat, a to alespoň půl roku.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Iva

15. 8. 2012
22:52

a já si delší dobu lámu hlavu, proč mně i dětem najednou sušený zajíc začal dělat zle...a hle :O Nechápu drzost výrobce, že neuvede v nějakém upozornění změnu složení :(

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Lenka

15. 8. 2012
22:10

Pro: MarkétaDobrý den, mohla by jste mě prosim kontaktovat na můj e-mai, ráda bych se s Vámi poradila ohledně jídla. Můj syn drží bezlepkovou, bezvaječnou a bezmléčnou dietu. Děkuji [email protected]

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Lucia

15. 8. 2012
19:32

Pro: MarkétaAhoj, chcela by som sa opýtať akou homeopatiou si liečila svoje dieťa od alergií. Môj malý má "len" na mliečnu bielkovinu, ale rada by som vyskúšala aj homeo. Ďakujem Lucia

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jana

15. 8. 2012
19:06

Pro: KristýnaZkuste ovesnou smetanu od Oatmilk, je povedena, husta a zjemni jidlo stejne jako klasicka. Dcera pije jejich mleko s vapnikem a ma na nem doslova zavislost :-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Markéta

15. 8. 2012
12:27

Já pro svou dvouletou dceru kupuji zásadně máslo ALSAN, je 100% rostlinné,bez cholesterolu, prodávají ho běžně ve všech bio obchodech, zvykli jsme si na něj všichni, takže "klasické" už vůbec nekupujeme. Mléčné výrobky nahrazujeme rýžovými, dcera je konzumuje bez problémů. Dokonce jsme našli i pár "müsli" tyčinek, které neobsahují ani lepek,ani mléčné produkty,ani bílek - na toto všechno je dcera alergická. Nutno podotknout, že dceru léčím i na homeopatii a po půl roce užívání léků jsou případné alergenní projevy minimální,alergie jakoby odcházely.. přesto však dietu zatím dodržujeme.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

10. 8. 2012
13:53

No tak to jste asi zkoušela nějaké instantní sójové mléko. Na přímou konzumaci je určitě lepší tekuté. Prodává se nejčastěji v tetrapakových krabicích. Značek je hodně, nemá cenu jmenovat. Seženete už dneska skoro všude. ;-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Dana

10. 8. 2012
13:44

Nevíte někdo o náhražce mlíka do kafe, která by mlíko neobsahovala a přitom v ho kávě co nejvíc chuťově připomínala? Zkoušela jsem sojový mlíko a to mi nejede :-(

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jana Pavelková

9. 8. 2012
8:30

Pro Kristýnu: zkuste rýžovou nebo špaldovou smetanu od Isola bio, na našem trhu je nabízí firma Probio. V nabídce mají i širokou škálu rostlinných mlék, kromě sójových, na sóju máme alergii, jsme vyzkoušeli všechny druhy a mé tříleté dceři velmi chutnají.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jaru

7. 8. 2012
13:09

Ano, taky s tím bojujeme, můj 1,5roční chlapeček má alergii na mléko, pšenici a bílek. Doteď jsem netušila, kde všude se mléko a pšenice vyskytují. Naštěstí se ale dají najít výrobky, které jsou v pořádku.
děkuji za informaci o kaseinátu sodném. to jsem netušila - dám na to pozor.
Na sóju sice kluk alergický není, ale je to tak silný a dráždivý alergen, že by mě ani nepadlo tím něco nahrazovat...takže používáme rýžová mléka, margaríny Flora a např. pudinky Dr.Oetker (spousta jiných obsahuje pšenici).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Kristýna

7. 8. 2012
8:36

Je to tak. Ale bohužel s alergií na mléko je většinou spojená i alergie na soju, takže hledání je o to ještě složitější. Z másla používáme Floru light, mléko rýžového zajíce. Smetanu jsme zatím žádnou nenašli :-(.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Zuzka

7. 8. 2012
8:25

Pro: JanaAno, bohužel je to tak, alergikům, nebo lidem starajícím se o alergiky nezbývá nic jiného, než před nákupem sbalit "slovník" a jít pátrat. A o obchodech jen číst, číst a číst.
Ovšem když už pak najde ty "své" výrobky je vyhráno ;))

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jana

6. 8. 2012
9:56

Tak to je docela síla, opravdu by mě nenapadlo kontrolovat složení margarínu nebo rostlinné smetany, nějak automaticky předpokládám, že když je to rostlinné, tak tam mléko nenajdu. No nic, opravdu budu zkoumat úplně všechny etikety.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty