úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Čím nahradit máslo při bezmléčné dietě

Čím nahradit máslo při bezmléčné dietě

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

Ze začátku může některým chuť másla chybět (foto: Steven CortonǀDreamstime.com)

Začínáte s bezmléčnou dietou a tápete, čím nahradit klasické máslo? Potřebovali byste poradit, jaký rostlinný tuk je vhodný na pečení a který je chutný jen tak namazaný na pečivu? Na co si dávat pozor? Rádi vás provedeme nabídkou trhu.

Častý jev – rostlinné tuky obsahují mléko

Ne všechny výrobky nesoucí název „rostlinné“ skutečně neobsahují žádnou látku živočišného původu. Logiku v tom nehledejte, marketing vítězí. Počítá se s tím, že pokud zákazník váhá, zda upřednostnit zdravější (někdy by se hodily bohužel uvozovky) variantu – rostlinný tuk namísto živočišného, bude „máslové aroma a chuť“ tím správným lákadlem. Smyslové buňky možná zaplesají, ale trávicí ústrojí, jste-li alergik či trpíte-li intolerancí na některou složku mléka (laktózu či bílkoviny), vás rozhodně nepochválí. A protože mléčnou složku - máslo, syrovátku či jogurt obsahuje většina běžných margarínů a všechny směsné tuky – př. Zlatá Haná, Rama Creme Bonjour určené jak na mazání, tak i na pečení (Hera, Stella máslová), nezbývá, než důkladně studovat etikety, příp. „sáhnout“ po doporučených a osvědčených výrobcích, korespondujících s dietním omezením.

Zajímavost: Zatímco margarín může na základě platné legislativy obsahovat max. tři procenta mléčného tuku, tak směsné tuky kombinující máslovou chuť a snadnou roztíratelnost až 15 %.

Tuky vyhovující bezmléčné dietě - rozdílné složení, cena, dostupnost

Některé bezmléčné tuky jsou vhodné pouze pro studenou či naopak teplou kuchyni, jiné mají univerzální použití. Zakoupit je můžeme jak v běžných supermarketech, tak i speciálních kamenných prodejnách zdravé výživy či e-shopech. Cena některých je obdobná jako u klasického másla (30 – 40 Kč / 250 g), jindy se více či méně odlišuje – a to směrem nahoru i dolů. Záleží na kvalitě daného bezmléčného tuku, resp. jeho složení.

1.     Běžně dostupné margaríny a tuky

Z běžně dostupných margarínů vhodných na mazání či přípravu pomazánek vyhovují bezmléčné dietě např. Perla plus vitaminy, Perla tip, Flora light či Alfa vital. Na pečení lze použít Stellu extra či margarín Tesco – Value, na smažení jsou pak vhodné 100% tuky Omega, Ceres soft, Iva či Lira.

2.     Tuky „pro alergiky“

Mezi alergiky na mléko a lidmi trpícími intolerancí jeho složek patří k oblíbeným tukům Provamel soya, Alsan – S, Alsan bio či Vive bio slunečnicová. Jedná se o kvalitnější tuky vyráběné v BIO kvalitě, které jsou k dostání nejčastěji v prodejnách se zdravou výživou. Cena se pohybuje v rozmezí 45 – 50 Kč / 250 g. Často jsou vhodné jak pro studenou, tak i teplou kuchyni.

3.     Ghí (přepuštěné máslo)

Pokud je ghí správně vyrobené (tzv. přečištěné), jedná se o čistý tuk, a tudíž lze přepuštěné máslo teoreticky doporučit k používání i při bezmléčné dietě. Budete-li zkoušet použít ghí poprvé, postupujte však raději opatrně, neboť někteří alergici ho „nesnesou“. Vadí jim stopy bílkovin, které v něm mohou zůstat při nedokonalé filtraci. Ghí si můžete buď zakoupit hotové (počítejte s cenou cca od 120 Kč za 200 ml a více), nebo si ho vyrobit sami doma, jako to dělali naši předkové.

4.      Ostatní rostlinné tuky a oleje

Další z možných alternativ, jak nahradit klasické máslo, je použití tuků určených primárně pro vegetariány, resp. vegany – např. margaríny značky Landkrone (slunečnicový, olivový), Rapunzel  - Prima Omega 3, Prima Olive, ořechových másel (arašídové, mandlové, z kešu a lískových ořechů), olejů lisovaných za studena – kokosový, lněný, sezamový atd.

Čím nahrazujete máslo vy? Co se vám osvědčilo? Podělte se s námi o vaše začátky a zkušenosti.

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

14. 3. 2016
15:46

Pro: Jitka MatěchováDěkujeme za pozitivní doporučení ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Jitka Matěchová

9. 3. 2016
22:30

Dobrý den, mně se osvědčil Alsan Bio a úplně nejlepší České Ghíčko, které je bez BKM. Je laboratoří testováno a ohodnoceno jako produkt s certifikátem bez BKM.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí rostlinná mléka
Domácí rostlinná mléka

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty