Nesnášenlivosti mléka přibývá. Ať už se jedná o alergii na mléčnou bílkovinu, která se projevuje většinou u malých dětí, nebo intoleranci laktózy.
Pokud víme, že nám mléko způsobuje zdravotní problémy, měli bychom jej ze svého jídelníčku vyřadit. Není to ale tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Mléko je totiž v různých podobách přítomno ve velkém množství potravin. Navíc se o něm hovoří, jako o podstatném zdroji vápníku, který je tak důležitý pro naše kosti.
Kraví za kozí ne. Se sójou opatrně.
Nahrazovat kraví mléko kozím se alergikům rozhodně nedoporučuje. Obsahuje totiž stejné bílkoviny jako mléko kravské, většina alergiků bude reagovat na kozí i kravské mléko stejně.
Další častou náhražkou je sojové mléka a produkty z něj. I tady bychom doporučovali být opatrní. Sója patří mezi významné alergeny. Nahradit všechny mléčné produkty sojovými by se nemuselo vyplatit. Pokud totiž organismus alergika přichází s potenciálním alergenem do styku příliš často, velmi snadno na něj začne reagovat nepřiměřeně. Mimo mléka si tak můžete rychle vypěstovat i alergii na soju. Sójové produkty jsou jistě zdraví prospěšné, důležité ale je držet se pravidla všeho s mírou.
Čím mléko nahradit?
Nejlepší je to střídat. Na trhu je dostatek rostlinných náhražek mléka, takže nám jeho chuť chybět nemusí. Největší výběr je v prodejnách zdravé výživy, ale i supermarketech si budete mít z čeho vybírat. Kromě již zmiňovaného sojového mléka, můžete vyzkoušet mléko rýžové, ovesné, špaldové nebo pohankové. Přednost před práškovými bychom měli dávat těm tekutým, prášková často obsahují soju, i když se jmenují jinak.
Nedostatku vápníku se nemusíme bát
Nedostatku vápníku se nemusíte bát. Přirozeným zdrojem vápníku jsou ořechy, celozrnné obiloviny, mořské řasy, luštěniny, zelenina a ovoce. Stačí tedy zvýšit jejich konzumaci. V obdobích, kdy je vápníku potřeba více, např. v těhotenství, při kojení apod. můžeme zařadit i potravinové doplňky.