úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Celiakie > Naučte se nakupovat bezlepkové potraviny, stačí číst etikety

Naučte se nakupovat bezlepkové potraviny, stačí číst etikety

Vložte svůj článek

Radka Vrzalová, 14. 5. 2013

Celiakie

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Na polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

Zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Ve chvíli, kdy se naučíte bezlepkově myslet, bude pro vás snadné bezlepkově nakupovat. Není to žádná věda, chce to jen čas a zvyk.

Zjistěte si, které potraviny jsou vysloveně lepkové. Je to snažší, než vyjmenovávat ty bezlepkové. V každém edukačním materiálu věnujícím se bezlepkové dietě tyto informace najdete. Dovolte, abych je na začátek zopakovala:

Lepek obsahují obilniny:

  • pšenice
  • ječmen
  • žito
  • oves

Pozor, i dnes tolik oblíbená pšenice špalda obsahuje lepek, sice menší množství než např. pšenice tvrdozrnná používající se na kvalitní italské těstoviny, ale obsahuje (i když v jednom nejmenovaném obchůdku se zdravou výživou mi paní prodavačka tvrdila, že špalda je bezlepková).

Lepek jako pojidlo

V dnešní době se lepek z výše uvedených obilovin bohužel používá i do potravin, kde by se přirozeně neměl vyskytovat, jako levný zlepšující přípravek – pojidlo. Obsahují ho některé hlavně méně kvalitní uzeniny, jogurty a mléčné výrobky – dezerty, zmrzliny, lahůdky, ale i polotovary a hotové pokrmy a pochutiny.

Náš tip: Přehledný seznam potravin obsahujících lepek najdete v článku Bezlepková dieta.

Hledejte tedy potraviny, které neobsahují výše uvedené obiloviny ani technologické produkty z nich, což jsou např. škroby. Pokud není VÝSLOVNĚ na výrobku uvedeno, že obsahují škrob, ale v bezlepkové formě tzv. DEPROTEINOVANÝ, a jen pouze tolik, kolik povoluje norma pro bezlepkové produkty – viz sekce Legilativa např. na www.celiakie-jih.cz.

Naučte se ČÍST ETIKETY

Čtěte a zase čtěte složení nakupovaných potravin. Jen tak se dozvíte, co si kupujete: jestli jsou bezlepkové, kolik obsahují přídatných látek, tzv. éček atd. A jaká je doba spotřeby.

Prohlížejte vakuově balené bezlepkové pečivo. Obal může být neviditelně narušen a pečivo tvrdé nebo i plesnivé.

Zrevidujte doma zásoby a napište si alespoň rámcově, co budete v týdnu vařit a péct – podle toho volte nakupované potraviny. Nedělejte si velké zásoby, a když, tak pouze u bezlepkových potravin s delší dobou záruky.

Udělejte si představu, kolik toho bezlepkového asi za týden sníte, například zda pojedete na víkend na chalupu nebo na výlet a povezete dětem jídlo, pečivo a pochutiny s sebou. Vyhnete se tak plýtvání a vyhazování drahých potravin s prošlou dobou záruky.

Hledejte v prodejně znak pro bezlepkové potraviny – přeškrtnutý pšeničný klas

Zeptejte se prodavače, co je bezlepkové. Jste spotřebitel, necháte peníze v jeho obchodě a na otázky máte právo!

Všechny informace, pokud si nejste zcela jisti, si ještě raději ověřte – internet ČZPI, bezlepková sdružení, poradny, média atd.

Nakupujte kvalitní bezlepkové suroviny s co nejméně přídatnými látkami – mohou dráždit střevo a spouštět další autoimunitní onemocnění (cukrovku apod.).

Komentáře ke článku
Franta

16. 8. 2018
8:46

V dnešní době to není nic hroznýho. Ja potraviny pro celiaky kupuji zejména přes internet, je na to fakt spousta obchodů. Je toho fakt hodně, třeba hledat :)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku

Naší milé kolegyňce Radce Vrzalové vychází právě v těchto dnech první kuchařka. I...

Celiakie jako dar (k zamyšlení)
Celiakie jako dar (k zamyšlení)

Autor: iryna h.

V jednom z dřívějších článků zazněla myšlenka, že s časovým odstupem věci hodnotíme...

Cestování s dietou – tentokrát po Evropě
Cestování s dietou – tentokrát po Evropě

Potravinová alergie či intolerance neznamená automaticky i konec s cestováním či...

 Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky
Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky

Jestli jsem minulý článek končila povzdechem nad Francií, resp. tamnějším přístupem...

Bez lepku a laktózy v Asii
Bez lepku a laktózy v Asii

Že jsou Evropa a USA potravinovým alergikům příznivě nakloněni a rozhodně zde...