úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Pudink bez laktózy, případně úplně bez mléka? Dá se uvařit i koupit hotový

Pudink bez laktózy, případně úplně bez mléka? Dá se uvařit i koupit hotový

Vložte svůj článek

Michal Závacký, 30. 7. 2013

Alergie na mléko, Intolerance laktózy

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Oblíbená pochoutka jménem pudink existuje i v úpravě pro bezmléčnou dietu

Běžné mléčné pudinky samozřejmě nejsou pro lidi s intolerancí laktózy nebo dokonce alergií na mléko absolutně vhodné. Milovníci zahuštěných mléčných dezertů však nemusejí zoufat, existuje několik dobrých náhradních řešení…

Dietní zákaz se samozřejmě týká jak hotových chlazených pudinků, tak těch, které si doma poctivě umícháte na sporáku z mléka a pudinkového prášku. Laktóza se varem nijak nepoškodí a z alergenů se sníží agresivita pouze syrovátkových bílkovin, ne hlavní bílkoviny kaseinu. 

Ani světové lahůdky jako yorkshirský pudink nebo panna cotta nejsou povoleny. Jedině snad tradiční britský vánoční pudink, který s tím naším nemá obsahově ani chuťově nic společného.

Obchody nabízejí bezlaktózový pudink i spousty rostlinných dezertů

Do Česka se dováží hotový chlazený pudink bez laktózy značky Minus L, který byl vyroben z bezlaktózového mléka. Není však tak dobře k sehnání jako třeba mléko a máslo od stejného výrobce. Zkuste se ptát ve své zdravé výživě.

Zato čistě rostlinné dezerty chuťově odpovídající našemu pudinku se shánějí docela dobře. Nejdostupnější jsou asi značky Provamel a Alpro Soya. Za oběma stojí stejný belgický výrobce, přičemž rozdíl je v tom, že Provamel je v bio kvalitě a není slazen bílým cukrem.

Pudinky obou těchto značek najdete v příchutích vanilka, čokoláda a karamel. Prodávají se v obchodech s racionální výživou i velkých supermarketech. Nemusejí se skladovat v chladničce, takže je v obchodech najdete spíše v regále mezi rostlinnými mléky.

Pudinky Provamel se u nás prodávají už od 90. letPudinky Provamel se u nás prodávají už od 90. let

Z nechlazených dezertů jsou ještě k dostání španělská značka Naturgreen, která nabízí sójové, rýžové a mandlové různých příchutí, a česká značka Soyesta od firmy Veto.

V chladicích boxech zdravých výživ pak najdete sójové dezerty Ala a Sojáčik a rýžové dezerty Kika a Amunáček. Vyrábějí se v různých ovocných i dalších příchutích.

Ceny začínají mezi 10 a 15 korunami za kus. Při nákupu však doporučujeme věnovat pozornost nejen ceně, ale i složení. Pokud máte na výběr, nespokojte se jen s tím, že výrobek splňuje vaše dietní požadavky, ale buďte kritičtí i k použitým surovinám. I produkty „zdravé výživy“ mohou být šizené umělými aromaty a barvivy.   

Jak na domácí pudink při bezmléčné nebo bezlaktózové dietě

Pudink se dá udělat z jakéhokoli mléka. Dá se použít mléko bez laktózy, které je dnes běžně k dostání. Výsledek bude prakticky k nerozeznání od pudinku z běžného kravského mléka. Snad jen dodejme, že bezlaktózové mléko je malinko sladší, a tak pudink nemusíte tolik cukrovat.

Samozřejmě můžete vařit i z mléka rostlinného – tekutého či sušeného. Pokud ho kombinujete s tradičním pudinkovým práškem z obchodu, může být výsledný dezert někdy trošku řidší než ten z živočišného mléka. V takovém případě stačí trochu ubrat tekutiny.

Ovocný pudink je možné vařit i ze šťávy z kompotu nebo naředěného džusu. Vznikne tak osvěžující želé.

A pokud je pro vás pudink málo nóbl a preferujete panna cottu, i tu si můžete udělat v bezlaktózové nebo čistě rostlinné verzi. Stačí zvolit odpovídající náhradní suroviny, především bezlaktózovou nebo rostlinnou smetanu.

Náš tip: Máte rádi jogurty a nesmíte konzumovat mléko? Mrkněte na náš článek Jogurty bez laktózy.

 

Jak děláte pudink doma vy? Spoléháte se na polotovary, nebo máte vlastní recept? Jaké netradiční suroviny používáte?

Komentáře ke článku
Maartina

2. 6. 2015
1:07

Jen bych podotkla, že výrobky značky "Minus L" jsou snad vhodné při intoleranci laktózy, ale ne při alergii na kravské mléko jako takové, kdy tělo reaguje nejen na laktózu (mléčný cukr), ale i na další složky mléka, především bílkovinu kasein.
Používám pro syna jiná rostlinná mléka, například mandlové či rýžové.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

1. 11. 2013
9:57

Pro: EvaZáleží na tom, z jakého sójového mléka pudink vaříte. Pokud používáte sušený sójový nápoj, stačí přidat jednu lžíci navíc a tím bude výsledný pudink mléčnější. Pokud používáte tekuté rostlinné mléko, použijete ho celkem asi o deci méně, tj. asi 490 ml na jeden sáček pudinkového prášku. Říkám "asi", protože každé rostlinné mléko má trošičku jinou hustotu a chuťovou bohatost, takže se stejně nevyhnete zkoušení. :-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Eva

26. 10. 2013
21:59

Prosím o radu: kolik tekutiny mám ubrat, když chci normální pudink udělat se sojovým mlékem? Chystám se na to poprvé, tak se trochu bojím a nerada bych vytvořila nějakou vodovatou hnusku a pak už neměla chuť to znovu zkoušet... Díky :)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Michal, ProAlergiky.cz

11. 9. 2013
16:02

Pro: MíšaObě máte pravdu, ale tento článek je určen zejména dospělým lidem, kteří mají alergii na mléko nebo intoleranci laktózy. Sójové náhražky jsou samozřejmě nejrozšířenější, proto o nich píšeme, ale pro malé atopiky skutečně nejsou vhodné. Těmto dětem rozhodně sóju nedoporučujeme.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Denisa

8. 9. 2013
9:25

Pro: MíšaPřesně tak, první, co nám lékařka zakázala při alergii na kravskou bílkovinu, byla sója, protože je to hodně podobná bílkovina a rychle se na ni reaguje alergií. Navíc děti by do šesti let neměly raději konzumovat sóju vůbec!

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Míša

7. 9. 2013
11:54

Proč všude uvádíte jako náhražku kravského mléka sóju?? Mám syna s ABKM a intolerancí laktózy. Jako malému mu byla taky doporučováno nahrazovat mléko sójou. Naštěstí jsme se dostali do rukou Dr. Fuchse, ten to jednoznačně zavrhl. V té době syn začal reagovat i na sóju. A to je přesně to, co čeká většinu alergiků na ABKM, pokud nahradí mléko sójou, začnou reagovat i na ni.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí rostlinná mléka
Domácí rostlinná mléka

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty