úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Vložte svůj článek

Michal Závacký, 23. 6. 2014

Alergie na mléko, Intolerance laktózy

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Kvalitní sójové jogurty vypadají a chutnají stejně dobře jako ty živočišné

Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání v obchodech a jak poznat ten kvalitní? A dá se sójový jogurt vyrobit i doma?

Jogurt dělají jogurtové bakterie

V první řadě musíme odhlédnout od toho, že pod názvem jogurt smějí výrobci nabízet pouze produkt z živočišného mléka. Pojmy „rostlinný jogurt“ nebo „sójový jogurt“ jsou však mezi lidmi rozšířené, a tak se jim nebudeme vyhýbat ani my.

Jogurt si spousta lidí kupuje nejen jako zdroj bílkovin, ale také kvůli obsahu „přátelských bakterií“ neboli probiotik. Jenže málokteré chlazené rostlinné dezerty jsou zakysané, většinou jde o krémy připomínající spíše pudink, ve kterých žádné jogurtové kultury nenajdete.  

Sójové jogurty Sojade jsou k dostání v mnoha příchutích, na obrázek se nám ani všechny nevešlySójové jogurty Sojade jsou k dostání v mnoha příchutích, na obrázek se nám ani všechny nevešlyProbiotické bakterie, konkrétně z rodu bifidus, obsahují rostlinné jogurty značek Provamel a Sojade, které se do Česka dostaly teprve nedávno. Jsou velmi chutné, v biokvalitě, a tím pádem i dražší. Živé kultury najdete i v jogurtech Joya Soya.

Lidé s alergií na mléko a vegani by si měli dávat pozor na některé rostlinné jogurty, které obsahují zákys vyrobený z kravského mléka. Lidem s intolerancí laktózy by však takto zanedbatelné množství mléka nemělo uškodit.

Kvašení zlepšuje stravitelnost sóje

Sójové jogurty jsou určeny zejména lidem, kteří se z jakéhokoli důvodu vyhýbají živočišným mlékům. Není problém je pro zpestření jídelníčku občas nabídnout i malým dětem. Pokud mají sklon k potravinovým alergiím, dávkujte jakékoli sójové produkty velmi střídmě, aby si tělo nevytvořilo alergii i na sóju.

O vlivu konzumace sóje na lidské zdraví se hodně diskutuje a názory jsou velmi rozporuplné. Přikláníme se k názoru, že sója je hůře stravitelná a nemělo by se to s ní přehánět – neměla by být součástí jídelníčku každý den.

Je ale známo, že sójové bílkoviny jsou velmi dobře stravitelné, pokud projdou kvašením. Kysané sójové jogurty tak patří k nejlépe stravitelným sójovým výrobkům.

Domácí sójový jogurt? Není problém

Jogurt si doma můžete vyrobit z jakéhokoli mléka, tedy i sójového. Doporučujeme využívat sójové mléko prodávané v tekuté podobě, nikoliv sušené napodobeniny. Stačí mléko zahřát, přidat do něj trochu sójového jogurtu k nastartování kvašení a nechat při správné teplotě půl dne pracovat.

Více najdete v receptu Vanilkový jogurt. Mohl by vás také zajímat recept na Domácí sójové mléko.

Čím je rostlinné mléko chudší na bílkoviny, tím může být výsledný jogurt řidší. Sójové mléko obsahuje bílkovin srovnatelně jako kravské, takže možná dohuštění vyžadovat nebude.

Jinak je možné dohušťovat agarem nebo běžnou želatinou, ale také pektinem, xanthanovou gumou nebo čímkoli dalším, s čím máte zkušenosti.

 

Podle čeho vybíráte sójové jogurty vy? Jaké máte zkušenosti s domácí výrobou rostlinného jogurtu?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty