úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Vložte svůj článek

Michal Závacký, 23. 6. 2014

Alergie na mléko, Intolerance laktózy

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Kvalitní sójové jogurty vypadají a chutnají stejně dobře jako ty živočišné

Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání v obchodech a jak poznat ten kvalitní? A dá se sójový jogurt vyrobit i doma?

Jogurt dělají jogurtové bakterie

V první řadě musíme odhlédnout od toho, že pod názvem jogurt smějí výrobci nabízet pouze produkt z živočišného mléka. Pojmy „rostlinný jogurt“ nebo „sójový jogurt“ jsou však mezi lidmi rozšířené, a tak se jim nebudeme vyhýbat ani my.

Jogurt si spousta lidí kupuje nejen jako zdroj bílkovin, ale také kvůli obsahu „přátelských bakterií“ neboli probiotik. Jenže málokteré chlazené rostlinné dezerty jsou zakysané, většinou jde o krémy připomínající spíše pudink, ve kterých žádné jogurtové kultury nenajdete.  

Sójové jogurty Sojade jsou k dostání v mnoha příchutích, na obrázek se nám ani všechny nevešlySójové jogurty Sojade jsou k dostání v mnoha příchutích, na obrázek se nám ani všechny nevešlyProbiotické bakterie, konkrétně z rodu bifidus, obsahují rostlinné jogurty značek Provamel a Sojade, které se do Česka dostaly teprve nedávno. Jsou velmi chutné, v biokvalitě, a tím pádem i dražší. Živé kultury najdete i v jogurtech Joya Soya.

Lidé s alergií na mléko a vegani by si měli dávat pozor na některé rostlinné jogurty, které obsahují zákys vyrobený z kravského mléka. Lidem s intolerancí laktózy by však takto zanedbatelné množství mléka nemělo uškodit.

Kvašení zlepšuje stravitelnost sóje

Sójové jogurty jsou určeny zejména lidem, kteří se z jakéhokoli důvodu vyhýbají živočišným mlékům. Není problém je pro zpestření jídelníčku občas nabídnout i malým dětem. Pokud mají sklon k potravinovým alergiím, dávkujte jakékoli sójové produkty velmi střídmě, aby si tělo nevytvořilo alergii i na sóju.

O vlivu konzumace sóje na lidské zdraví se hodně diskutuje a názory jsou velmi rozporuplné. Přikláníme se k názoru, že sója je hůře stravitelná a nemělo by se to s ní přehánět – neměla by být součástí jídelníčku každý den.

Je ale známo, že sójové bílkoviny jsou velmi dobře stravitelné, pokud projdou kvašením. Kysané sójové jogurty tak patří k nejlépe stravitelným sójovým výrobkům.

Domácí sójový jogurt? Není problém

Jogurt si doma můžete vyrobit z jakéhokoli mléka, tedy i sójového. Doporučujeme využívat sójové mléko prodávané v tekuté podobě, nikoliv sušené napodobeniny. Stačí mléko zahřát, přidat do něj trochu sójového jogurtu k nastartování kvašení a nechat při správné teplotě půl dne pracovat.

Více najdete v receptu Vanilkový jogurt. Mohl by vás také zajímat recept na Domácí sójové mléko.

Čím je rostlinné mléko chudší na bílkoviny, tím může být výsledný jogurt řidší. Sójové mléko obsahuje bílkovin srovnatelně jako kravské, takže možná dohuštění vyžadovat nebude.

Jinak je možné dohušťovat agarem nebo běžnou želatinou, ale také pektinem, xanthanovou gumou nebo čímkoli dalším, s čím máte zkušenosti.

 

Podle čeho vybíráte sójové jogurty vy? Jaké máte zkušenosti s domácí výrobou rostlinného jogurtu?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí rostlinná mléka
Domácí rostlinná mléka

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty