Infolinka 541 212 450

Novoroční houskový věnec - bez lepku, mléka, vajec

INGREDIENCE

Tmavé těsto: 250 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu 200 g směsi Simply Adveni 50 g lněné mouky 1 lžíce řepkového oleje 1 lžička soli 1/2 lžičky prášku do pečiva 5 g sušeného droždí Světlé těsto: 200 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu 150 g Schaer mix B 100 g Jizerky 50 g mandlové mouky 1 lžíce řepkového oleje 1 lžička soli 1/2 lžičky prášku do pečiva 5 g sušeného droždí mouka na podsypání válu vymazaná forma na dort o průměru 23 - 24 cm



POSTUP

U obou těst postupujeme stejně: mouky smícháme s kypřidlem a solí, promícháme suchou směs, přidáme droždí, promícháme. Přilijeme teplu vodu se sladidlem. Rukou vypracujeme vláčné těsto. Těsta zaděláme zvlášť a necháme 1 hodinu kynout klidně vedle sebe v jedné míse s poklopem na teplém místě.

Na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody a předehřejeme na 220 °C. Těsta vyklopíme na vál a do každého zapracujeme olej. Pokud chceme těsto ochucené na preclíky či tyčky, přidáme posekaná rajčata a tymián.

Z těst tvarujeme vlhkou rukou malé houstičky o průměru cca 3 - 4 cm, vkládáme do vymazané formy střídavě (netlačíme je vedle sebe, měly by mít tak 0,5 cm rozestup, při odpočinku a v troubě vyběhnou a věnec se spojí). Formu s houstičkami přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme opět na 10 minut kynout, třeba k nahřívající se troubě. Pečeme cca 15 - 20 minut.

Věnec po upečení opatrně vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout. Ze zbytků těsta tvarujeme tyčinky či preclíky, které můžeme pomazat tukem či vajíčkem a necháme péct 15 minut ve stejně vyhřáté troubě. Pak troubu vypneme a pečivo dosušíme spolu s klesající teplotou až do 130 °C - je pak křupavější.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 3 lidí)

Kategorie