Infolinka 541 212 450

Pohankové bulky z kynutého těsta - bez lepku, mléka, vajec, ořechů a soji

INGREDIENCE

150 g hladké pohankové mouky 125 ml vody 1 uvařená nastrouhaná brambora (uvařená předem) 70 g sádla 50 g hladké rýžové mouky 50 g hladké kukuřičné mouky 2 – 3 lžičky soli (dle chuti) 2 lžičky psyllia smíchané se 100 ml vody 1/2 lžičky cukru (do kvásku) 1/2 kostky droždí kmín, černý kmín, hrubozrnná sůl, mák, semínka atd. na posypání bulek



POSTUP

V míse si smícháme všechny mouky. Poté si připravíme kvásek - v hrnečku rozmícháme droždí, 1/2 lžičky cukru, 125 ml vody a 1 lžíci připravené moučné směsi. Necháme vzejít (dávám do trouby vyhřáté na 40 stupňů pro urychlení).

V další misce si smícháme psyllium se 100 ml vody a necháme chvíli odstát, aby vznikl gel (náhrada za vejce).

Když je kvásek připravený, nalijeme ho do mísy k moučné směsi. Přidáme sůl, psylliový gel a přilejeme rozehřáté (né horké) sádlo. Vše dobře promícháme a dáme na teplé místo kynout přikryté pod utěrkou. Těsto kyne cca hodinu.

Po hodině kynutí k těstu nastrouháme na jemném struhadle uvařenou bramboru a zapracujeme do těsta. V této fázi můžeme přidat do těsta I nějaké koření či semínka, ale není to nutné, semínka či koření můžeme nechat jen na posypání hotových bulek.

Ze zpracovaného těsta vytvarujeme malé bulky a umístíme je na plech vyložený pečícím papírem.  Bulky se nám budou tvořit lépe, když si ruce omastíme trochou rostlinného oleje. Bulky na plechu nyní posypeme námi zvoleným kořením či semínky, necháme ještě chvíly kynout a poté upečeme dozlatova. Bulky jsou dobré a vláčné i třetí den ;-).

Z tohoto množství jsem vytvořila 7 ks bulek.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

Kategorie