Infolinka 541 212 450



Pocit na zvracení, slabost, alergie na antibiotika

Otázka:

Dobrý den, od narození mám alergii na Penicilin, před 14 dny jsem byla na pohotovosti s močovým měchýřem a dostala jsem Nitrofurantoin. Po jednom prášku jsem se totálně osypala po celém tělem, takže jsem atb vysadila a následně mi nebyla nasazena žádná léčba. Potíže ovšem neustupovali a protože v moči nebyl žádný nález, šla jsem včera na gynekologii a byl mi zjištěn zánět dělohy a nasazen Azithromycin 500 mg, dvě balení. po užití prvního prášku mi po hodině začal natékat krk a špatně se mi dýchalo a neovládala jsem nohy. Takže opět pohotovost, kde mi píchli Sulomedrol a dali Ventolin. Dnes gynekologie, kde mi poněkud zoufalá paní doktorka dala Dalacin C. Můj dotaz zní, zda mi může být špatně ještě po Sulomedrolu? Ráno mi bylo na zvracení a cítím se celkově slabá a unavená (ještě před užitím nových atb). Prášek jsem si vzala v 10 hodin a je mi pořád stejně, k tomu občas silnější bušení srdce. Modlím se, aby to nebyla další alergie po atb, ale mohou tyto příznaky být i po Sulomedrolu? a druhá otázka, jsou na alergologii schopni určit na jaká všechna atb jsem alergická? dříve jsem hodně trpěla pylovými alergiemi a též potravinovými,ale teď mám tak 5 let klid (je mi 28). Můžete mi prosím poradit? Nechci zbytečně vysazovat další atb, přiznávám se, že je to už na mou psychiku náročnější, takže se pořád pozoruju a bojím se další alergie na atb. Velmi děkuji za odpověď! S pozdravem Tůmová

Tazatel:

Tůmová Lucie

Odpověd:

Dobrý den,

příznaky jako slabost, únava, pocit na zvracení určitě můžou být v souvislosti s předchozími potížemi, které Vás vyčerpávají. Samozřejmě i po infuzi Solumedrolu se můžete cítit unavená.

Testy na alergii na antibiotika určitě existují, ale nejdůležitější je anamnéza - tedy pohovor pacienta s lékařem, který řádně zaznamená časové souvislosti mezi antibiotikem a potížemi. Spolu s výsledky krevních odběrů pak by měl lékař udělat závěr s tím, která antibiotika vám mohou být nasazena.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.