Infolinka 541 212 450



Otok v ústech až po 12 hodinách po konzumaci filé a krabích tyčinek. Jde o alergickou reakci?

Otázka:

Dobrý den. Mám dotaz. V noci kolem 1.hod. se mi stalo, že mi začalo otékat v ústech, jen na levé straně uvnitř v ústech. Začalo to nepatrně na rtu ( jako kdyby mi začal opar, protože na ně trpím, beru vždy na počátku léky Herpesin v tabletách- ten jsem si ihned vzala,ale opar se neobjevil). Otok jako kdyby se táhl podél cévy a měl bílý nádech. Na patro či jazyk nepokračoval,ale měla jsem strach a přemýšlela jsem co vše jsem jedla. Nic nového. K obědu jsem měla filé ( které občas jím a bez problémů), ale to bylo asi jediné co mne napadlo. Ale může se alergie objevit až 12hod. po jídle? Večer jsem měla ještě surimi- krabí tyčnky, které jím často a také bez reakce. asi 3hod. před reakcí. Nevím co by to mohlo být a bojím se nyní rybího masa, přitom jsem si na něj teprve nedávno zvykla jíst 3x týdně kvůli dietě. Byla to alergická reakce? Popř. co mám vlastně dělat, když se mi to opět objeví, nechci zmatkovat, ale zase abych nezmeškala první pomoc...Alergii mám jen na léky: ACP, Myolastan, Dolmina, Surgam. Jinak beru léky: antikoncepci, Detralex na flebolymfedém a Condrosulf. na bolavé koleno. Děkuji za rady.

Tazatel:

Petra

Odpověd:

Dobrý den,

alergická reakce může vzniknout časně - v průběhu minut, nebo opožděně - k reakci dojde v řádech hodin.  

Uvádíte, že jste konzumovala surimi - tzv. “krabí” tyčinky. Jedná se o potravinu, která obsahuje spoustu složek, pro zajímavost uvádím postup při výrobě “krabích” tyčinek, který jsem získala zde http://doma.nova.cz/clanek/radyanapady/test-krabich-tycinek-ve-skutecnosti-nejsou-ani-krabi-ani-rybi.html.

Rybí maso se pro surimi zpracovává následovně: mele se, louhuje a suší, aby se zbavilo přebytečné vody. Cílem je získat pastu, ze které se snadno modelují různé tvary – například krabí tyčinky. Aby hmota neztratila svoji tvárnost, neobejde se bez přídatných látek – nejčastěji se používá sacharóza nebo sorbitol, přidává se i škrob, olej, glutamát nebo sůl, aby krabí tyčinky dostaly ten správný šmak. Správnou barvu pak dodají různá barviva, v poslední době je oblíbené zejména červené barvivo košenila E 120, které se vyrábí z broučka červce nopálového.

Z uvedeného je patrné, že k otoku mohlo dojít i vlivem několika složek v této potravině.

Pokud trpíte na alergické potíže tohoto typu, doporučuji kupovat/konzumovat jednosložkové potraviny a upravovat si je sama doma nebo z prověřených zdrojů.

Při dalších alergických potížích doporučuji zapsat si, co jste dělala, jedla a pila 24 hodin před vznikem alergické reakce. Zapiště to co nejdříve po reakci, s delším časovým odstupem si člověk hůře uvědomí, co vlastně dělal.

Doporučuji konzultaci na alergologii, ev. zvážení vybavení pohotovostním balíčkem.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.