Infolinka 541 212 450



Alergie na síran nikelnatý

Otázka:

dobrý den.Paní doktorka mi zjistila alergii na síran nikelnatý poučena ohledně kovu jsem,ale taky mi řekla že se tento prvek oběvuje i v potravinách. Můžete mi prosím napsat kterých potravin se vyvarovat případně jak je tato látka uvedená na obalech? děkuji za odpověď s pozdravem Putková Žaneta

Tazatel:

putková žaneta

Odpověd:

Dobrý den,

nikl je přirozeně obsažen ve všech potravinách, takže tento alergen nelze ze stravy zcela vyloučit. Při alergii na nikl je vhodné minimalizovat jeho množství ve stravě či v kontaktu s pokožkou.

Rostlinné potraviny jsou na nikl bohatší než živočišné (s výjimkou vnitřností). 

Pokud trpíte orální alergií na nikl (tedy míváte otok v dutině ústní, pálení na jazyku, na rtech, otok rtu apod), je třeba se vyvarovat potravinám, které tyto potíže vyvolávají. Vzhledem k tomu, že dietní opatření jsou velmi omezující, doporučuji je nejprve konzultovat s vaším lékařem, zda-li jsou nutná.

Při orální alergii na nikl nepřichází v úvahu strava obsahující luštěniny, brokolici, zelí, ale omezit se musí i ostatní druhy zeleniny, těstoviny, parboiled-rýži, cereálie, celozrnné produkty, ale i tučné ryby, brambory mohou být použity jen, pokud byly vařeny oloupané. Vyloučit se musí banány, třešně a broskve, omezeně je dovoleno oloupané ovoce, vhodné jsou grapefruity, nektarinky, jablka, bobuloviny a hrozny.  Při zpracování a skladování potravin se může obsah niklu v potravinách zvýšit. Důvodem jsou nádoby a předměty z chrómniklové oceli. Určitým problémem pro alergiky mohou být rychlovarné konvice s volnou topnou spirálou.

S pozdravem, MUDr. Lenka  Mišunová, PhD.