Infolinka 541 212 450



6 měsíční dítě s atopií, alergií na vaječný bílek a psa

Otázka:

Dobrý den, prosím o radu. Syn (6 měsíců, atopický exém), podstoupil testy na alergeny a vyšel mu vaječný bílek a pes. Bohužel jsem se nedozvěděla žádné podrobnější vysvětlení. Výsledky mi byly sděleny telefonicky, protože k doktorovi to máme daleko. Prosím o vysvětlení, co znamenají tyto údaje (neznám meze, takže nevím, o jak silnou alergii se jedná): Vaječný bílek nGal d1 2.4 ISU-E , pes rCan f1 1.8 Dále by mě zajímaly tyto údaje: výsledky vyš: KO, ...... v normě , diff..eosinofilie 21% IgM., IgA .............. v normě, IgE 51,7 IU/ml /norma do 29 / IgG 0.81 g/l /1,80 - 8.00) Hodnoty buněčné imunity jsou v normě, v oblasti humorální imunity je snížení celk IgA protilátek. IgE protilátky nad normu. Jedná se mi také o to, že bych měla v brzké době syna očkovat a nejsem si jistá, zda má v pořádku imunitu. Předem děkuji za odpověď.

Tazatel:

Veronika

Odpověd:

Dobrý den,

v popisu vyšetření se píše, že má váš syn sníženou hodnotu IgA protilátek, což v jeho věku nemusí nic  znamenat, pravděpodobně se hladina protilátek ještě časem upraví.

Nesrovnalost vidím v tom, že ve výsledcích máte zaznamenanou sníženou hodnotu IgG a v popisu IgA, ale může se jednat o překlep.

Vyšší hladina IgE a eosinofilie jsou známkou atopie - to znamená, že imunita vašeho synka může mít tendenci reagovat na některé podněty alergicky. Samotná atopie nic neznamená, může ale doprovázet atopický ekzém, alergickou rýmu či astma, většina alergiků mívá tyto hodnoty zvýšené.

Co se týče jednotlivých alergenů - vaječného bílku a psa, tyto hodnoty jsou nízké, záleží tedy na samotných projevech alergie. Nevím, zda je váš syn v kontaktu se psem, či zda již ochutnal bílek. Pokud byl v kontaktu s bílkem a alergické projevy byly zhoršeny, pak je nutno se alergenu vyhnout. Pokud potíže při kontaktu s alergenem nejsou, pak není nutné se mu striktně vyhýbat, jen dodržovat určitou opatrnost.

Pravidelný kontakt se psem je spíše nevhodný.

Na základě absolovovaných vyšetření není kontraindikace k očkování, syn tedy může očkování bez obav podstoupit.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.