Dobrý den, mám půlročního syna, kterému byla zjištěna intolerance mléčné bílkoviny. Jelikož má k mléku velký odpor a téměř ho nepije, bylo nám předepsáné vysokokalorické Infatrini Peptisorf, případně dáváme Nutrilon allergy digestive care + fantomalt. Mléko vypije pouze tehdy, když do něj přidám ovocnou přesnídávku, ale i tak vypije maximálně 80ml. Již měsíc zkoušíme příkrmy, masozeleninových sní max 50 ml, ale ovoce klidně i 140ml. Přibírá velmi pomalu, doktoři nás neustále straší. Nevím už co mu dát, aby mu to chutnalo a získal k jídlu lepší vztah. Nemůže být přeci jen na ovoci. Zároveň ho ale nechci nutit, abych neprohlubovala jeho blok. Prosím, můžete mi poradit? Není nějaká odborná kuchařka či publikace pro tyto případy? Mohla bych zkusit uvařit bio pudink z rýžového mléka, rostlinný jogurt či hustý vývar? Podle všech publikací je na toto ještě brzy, nevím ale co udělat pro to, aby začal prospívat a nehubl. Mockrát děkuji za jakoukoliv radu. Hezký dne, Lucka
Odpověď
Hezký den, Lucko,
ve věku půl roku, tím spíše u nekojeného dítěte, by již do jídelníčku dítěte měly být postupně a pozvolna zařazovány všechny běžné suroviny. Je to důležité mimo jiné z důvodu vyšší tolerance imunitního systému vůči případným novým alergenům.
Pokud syn odmítá umělá mléka s naštěpenými bílkovinami, není důvod k panice. Mléko je sice pro malé dítě nejvhodnějším zdrojem jednoduchých cukrů a snadno stravitelných bílkovin, ale zdaleka ne jediným.
Možná váš syn preferuje ovoce jednoduše proto, že si zamiloval jeho sladkou chuť. To je sice přirozené, ale z dlouhodobého hlediska rizikové. Je potřeba se dopracovat k maximální pestrosti jeho stravy. Například zařazujte různé obiloviny (ze začátku např. v podobě kaší), různé druhy masa a ryb, vejce a v dohledné době také různé oříšky a luštěniny, vše samozřejmě ve vhodné úpravě.
O kuchařce pro děti odmítající mléko bohužel nevíme. O alternativách mléka píšeme v našem článku Bezmléčná dieta. V naší databázi receptů najdete i mnoho tipů na bezmléčné příkrmy a další jídla pro malé děti.
Rostlinná mléka a výrobky z nich (jogurty, pudinky) nelze sice brát jako základ stravy, ale jako její zpestření určitě. Jsou chudá na bílkoviny – s výjimkou sójového, které ale v případě alergie na mléko není ve vyšších dávkách vhodné z důvodu zvýšeného rizika vzniku alergie na sóju.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz