Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zaplatila jsem si u synlabu testy na intoleranci, vyšli mi vysoké hodnoty Vaječný bílek, vaječný žloutek, kravské mléko, kasein a další věci. Chtěla bych se zeptat u vaječného bílku a žloutku, když je to v pečivu , v pečených buchtách atd., snižuje se intolerance když je to upečené , a vlastně podobě i s kravským mlékem?, děkuji. Martina B.
Odpověď
Dobrý den, Martino,
chybí nám informace, jaké konkrétní testy jste absolvovala. Nicméně pokud testy, které jste si zaplatila, sledují protilátky typu IgG, IgA nebo IgM, nemají žádnou vypovídací hodnotu pro posuzování potravinové alergie ani intolerance. Vyřazovat jenom na jejich základě z jídelníčku klíčové potraviny tedy nemá opodstatnění, takovým krokem byste si mohla spíše ublížit.
Vejce i mléko obsahují několik různých bílkovin, z nichž některé se tepelnou úpravou rozkládají. V případě vajec se to týká bílkovin ve žloutku. V případě mléka syrovátkových bílkovin.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky