Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné aby proběhla alergická reakce na švestky, které byly tepelně upravené (švestkový koláč)? Děkuji za odpověď Hana Musialová
Hana
Odpověď
Dobrý de,ano, je to možné, i když je riziko alergické reakce menší než u syrového ovoce.
Bílkovinné alergeny v ovoci jsou totiž většinou termolabilní, což znamená, že je vysoké teploty rozkládají. Z tohoto důvodu se tepelně upravené ovoce (například v koláči, kompotu nebo zavařenině) stává pro mnoho alergiků méně rizikové.
Přesto však tato zásada neplatí stoprocentně a u některých lidí může reakce nastat i po konzumaci tepelně upravených švestek.
Pokud máte podezření na alergii, je důležité se poradit s alergologem, který provede potřebná vyšetření a potvrdí, zda se jedná o alergii a na jakou látku.
Hana, ProAlergiky