Dobry den, mam dotaz k projevům alergické reakce na syrové brambory. Manželovi posledni dobou velmi silně otékají sliznice, nastupuje rýma a otékají oči po kontaktu se syrovými brambory. (Jinak alergie na pyly a ořechy, prach) Dokonce i pouze po pobytu v místnosti, kde byly brambory někým jiným třeba před půl hodinou škrabány. Může v takovém případě konzumovat vařené brambory, nebo si tím alergii zhoršuje a přitěžuje svému zdravotnímu stavu? Děkuji za odpověď
Anna F.
Odpověď
Dobrý den,alergeny v bramborách, které způsobují zkříženou reakci s pylem břízy, jsou obvykle termolabilní (citlivé na teplo). To znamená, že vařením, pečením nebo jinou tepelnou úpravou se tyto alergeny znehodnocují (denaturují) a stávají se pro imunitní systém neškodnými. Ale někteří jedinci mohou mít alergii na jiné, termostabilní bílkoviny v bramborách, a v takovém případě jim vadí i brambory vařené nebo bramborový škrob/vývar.
Doporučuji zkusit malé množství důkladně uvařených brambor a sledovat reakci. Pokud se neobjeví žádné příznaky, konzumace by měla být bezpečná. Avšak jediným spolehlivým řešením je konzultace u alergologa.
Hana, ProAlergiky