Dobrý den, syn prodělal akutní alergickou reakci po požití hrachu. Lékařka nám řekla, že i jiné potraviny obsahují stejnou bílkovinu, jako luštěniny a že si to mám vyhledat na internetu. Mohu se zeptat, co jiného kromě luštěnin nesmí?
Odpověď
Dobrý den, paní Bublíková,
každá luštěnina má své vlastní bílkoviny, na které si člověk může vytvořit alergii. Podobnost ve skladbě bílkovin není mezi jednotlivými luštěninami taková, aby mělo smysl automaticky vysazovat všechny luštěniny při alergii na jednu z nich.
Hrachu jsou botanicky nejbližší včetně skladby bílkovin čočka a cizrna, ale pokud syn nemá žádné potíže po jejich konzumaci, nemusí je z jídelníčku vyřazovat. Občas se objevuje zkřížená alergie (právě kvůli chemické podobnosti alergenů) mezi luštěninami a ořechy nebo semeny, ale i v tomto případě platí stejné doporučení.
Ať se vám daří,
Michal Závacký, ProAlergiky