úvod Proalergiky.cz > Poradna > Alergie na všechno možné, která se objevila z ničeho nic

Odpověď na dotaz

Alergie na všechno možné, která se objevila z ničeho nic

Magda:

Dobrý den, je mi 24 let, už od dětství mám intelarnci na laktózu, ale nikdy nic jiného. Teď zhruba před necelým rokem mi zjistili alergii na všechno možné - kočky, roztoče, včely, vosy, ale především mě trápí potravinové alergie - cibule, mrkev, ovesné vločky, rýže, paprika, hroznové víno, kiwi, vlašské ořechy, kakao.. ale přijde mi, že je toho mnohem víc, co mi dělá problémy. Samozřejmě toto řeším s alergologem, ale zajímá mě, jak řešit příčinu? Je normální takhle z ničeho nic mít tolik alergií? Co za tím může stát a co dělat, abych se toho zbavila? Přijde mi, že důvodem byl asi stres a špatná životospráva, jenže jak ji mám vrátit do normálu, když vlastně nic ze zdravých potravin nemůžu?? Děkuji předem za odpověď a za Váš čas. MČ

Odpověď:
Mgr. Michal Závacký

Dobrý den, Magdo,


o tom, jak bude náš imunitní systém reagovat na různé látky, se kterými tělo přijde do styku, podle všeho rozhoduje především stav našeho tlustého střeba a mikrobiomu (bakterií a dalších mikroorganismů), který v něm žije a který je "mozkem" imunitního systému. Ale jak to konkrétně funguje, to bohužel zatím není známo. Skutečné příčiny alergií jsou zatím v mlze. 


Je ale známo, že alergie na cokoli může přijít a zase odeznít kdykoli během života. Správně naznačujete, že spouštěčem může být stres nebo špatná životospráva – obojí totiž negativně ovlivňuje kondici tlustého střeva. 


V první řadě byste se měla u alergologa ubezpečit, že potravinové alergie, o kterých píšete, jsou tzv. pravé alergie diagnostikované zvýšenými protilátkami typu IgE. Ze skladby uvedených potravin mám podezření, jestli u vás nebyly měřeny protilátky typu IgG, které mají pramalou vypovídací hodnotu a nejsou důvodem k omezení jídelníčku.


I v případě IgE alergie je důležité to, zda vám konkrétní potravina skutečně způsobuje typické příznaky. Pokud ne, není důvod se jí vyhýbat. 


O tom, jak se vypořádat s jednotlivými alergiemi, se dočtete v našich článcích v sekci Alergie a ekzém.


Držíme vám palce,


Michal, ProAlergiky.cz

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  07.08.2019

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Poradna 589 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den.Moje sedmiletá vnučka se osypala (zřejmě po tuňáku v konzervě)celé tělíčko ,drobná krupice,teplota vyskočila na 38 stupňů,otekly ručičky...

Zobrazit poradnu