úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Amarantové palačinky - bez lepku a mléka

Amarantové palačinky - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 10 min
Zařazení: Amarant
Sladká jídla
Hodnocení:
Hodnotilo 26 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: amarantová mouka
rostlinné mléko
vejce
špetka soli

olej

jahodová marmeláda
jahody
rostlinná šlehačka
Postup přípravy:

Amarantové palačinky připravujeme naprosto stejně, jako palačinky klasické, jen místo pšeničné mouky hladké, příp. polohrubé, použijeme mouku amarantovou.

Z vajíčka rozkvedlaného v lehce osoleném mléce a přiměřeného množství amarantové mouky připravíme těsto, které smažíme na olejem vytřené pánvičce (přišlo mi, že se tyto palačinky více přichytávaly, oproti klasickým) z obou stran dozlatova.

Po usmažení podáváme dle chuti. Na obrázku jsou potřené jahodovou marmeládou, svinuté a ozdobené rostlinnou šlehačkou a čerstvými jahodami.

Musím přiznat, že výsledek zcela předčil mé očekávání. Palačinky byly vynikající, samy o sobě mají díky amarantové mouce jemnou oříškovou chuť, v kombinaci s jahodami opravdu vynikající! Oproti klasickým mi přišly křehčí, což ale vůbec nebylo na závadu, ba právě naopak.

Zkoušela jsem doma připravit i palačinky z mouky kukuřičné, avšak výsledek byl oproti amarantovým opačný. Shodli jsme se, že chuť kukuřičné mouky by se spíše hodila k palačinkám naslano, než nasladko, navíc byly na náš vkus příliš hutné.

Autor: Peta 77

Komentáře k receptu
Michal

20. 6. 2015
19:05

Dělal jsem je na slano - s mozarellou, bazalkou a kousky čerstvých salátů - a byly vynikající. Těsto se opravdu trošku více lepí než pšeničné (nutné udržovat pánev mastnou) a je křehčí, ale ta chuť stojí za to.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...