úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka

Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Bez masa
Pohanka
Hodnocení:
Hodnotilo 20 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 300 g hladké pohankové mouky
300 g kysaného zelí, propláchnutého
200 - 300 ml teplé vody
2 vrchovaté polévkové lžíce sádla
1 vrchovatá lžíce mletých škvarků (nemusí být)
2 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu + na posypání
1 kávová lžička soli + hrubá sůl na posypání

plech a pečící papír
Postup přípravy:

1. Zelí propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na 2 - 3 cm kousky. V kastrůlku rozpustíme sádlo a necháme zchladnout. Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, příp. škvarky, teplou vodu cca 200 ml a rozpuštěné sádlo. Ze všech složek vymícháme lepivé řidší těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout na teplém místě.

2. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Pokud se nám zdá těsto moc husté (odpočinutím zhoustne), přidáme ještě zbytek vody a znovu promícháme. Vlhkýma rukama odebíráme těsto a tvoříme placičky o průměru cca 6 - 8 cm, které klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme cca 40 minut nebo až začnou okraje placiček zlátnout.

3. Necháme vychladnout a konzumujeme. Do druhého dne trochu ztvrdnou, ale to je u takového druhu těsta normální. Pokud můžete vajíčka, můžete do těsta jedno přidat, zelňáky budou vláčnější.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte