úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka

Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Pohanka
Hodnocení:
Hodnotilo 20 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 300 g hladké pohankové mouky
300 g kysaného zelí, propláchnutého
200 - 300 ml teplé vody
2 vrchovaté polévkové lžíce sádla
1 vrchovatá lžíce mletých škvarků (nemusí být)
2 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu + na posypání
1 kávová lžička soli + hrubá sůl na posypání

plech a pečící papír
Postup přípravy:

1. Zelí propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na 2 - 3 cm kousky. V kastrůlku rozpustíme sádlo a necháme zchladnout. Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, příp. škvarky, teplou vodu cca 200 ml a rozpuštěné sádlo. Ze všech složek vymícháme lepivé řidší těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout na teplém místě.

2. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Pokud se nám zdá těsto moc husté (odpočinutím zhoustne), přidáme ještě zbytek vody a znovu promícháme. Vlhkýma rukama odebíráme těsto a tvoříme placičky o průměru cca 6 - 8 cm, které klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme cca 40 minut nebo až začnou okraje placiček zlátnout.

3. Necháme vychladnout a konzumujeme. Do druhého dne trochu ztvrdnou, ale to je u takového druhu těsta normální. Pokud můžete vajíčka, můžete do těsta jedno přidat, zelňáky budou vláčnější.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...