úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka

Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Pohanka
Hodnocení:
Hodnotilo 21 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 300 g hladké pohankové mouky
300 g kysaného zelí, propláchnutého
200 - 300 ml teplé vody
2 vrchovaté polévkové lžíce sádla
1 vrchovatá lžíce mletých škvarků (nemusí být)
2 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu + na posypání
1 kávová lžička soli + hrubá sůl na posypání

plech a pečící papír
Postup přípravy:

1. Zelí propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na 2 - 3 cm kousky. V kastrůlku rozpustíme sádlo a necháme zchladnout. Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, příp. škvarky, teplou vodu cca 200 ml a rozpuštěné sádlo. Ze všech složek vymícháme lepivé řidší těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout na teplém místě.

2. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Pokud se nám zdá těsto moc husté (odpočinutím zhoustne), přidáme ještě zbytek vody a znovu promícháme. Vlhkýma rukama odebíráme těsto a tvoříme placičky o průměru cca 6 - 8 cm, které klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme cca 40 minut nebo až začnou okraje placiček zlátnout.

3. Necháme vychladnout a konzumujeme. Do druhého dne trochu ztvrdnou, ale to je u takového druhu těsta normální. Pokud můžete vajíčka, můžete do těsta jedno přidat, zelňáky budou vláčnější.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...