úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové perníčky

Bezlepkové perníčky

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Perníčky
Hodnocení:
Hodnotilo 17 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 450 g mouky Schär Mix it
130 g moučkového cukru
125 g medu
2 vejce + 1 na potření
70 g rostlinného tuku (máslo)
2 lžičky mletého perníkového koření
1,5 lžičky sody
1/2 lžičky mleté skořice
citronová kůra z jednoho citrónu

Citronová poleva:
140 g moučkového cukru
1 bílek
2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy:

Med trošku nahřejeme, aby byl tekutý, přidáme rozšlehaná vejce s tukem a nakonec vmícháme cukr. Přidáme mouku s kořením, citrónovou kůru, sodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu alespoň dvě hodiny odpočinout. Lépe 24 hod.

Odpočinuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme různé tvary perníčků, které klademe na plech vyložený papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 10 minut.

Citronová poleva: Moučkový cukr minimálně dvakrát prosijeme přes sítko (je to nutné, jinak se ucpává zdobička). Je lepší navážit o něco víc. Do misky dáme bílek a jednu lžíci citronové šťávy, kterou též vymačkané přes sítko. Pomalu přisypáváme cukr a mícháme a mícháme. Poleva musí být hustá. Správnou hustotu poznáme tak, že když do ní namočíme špejli a necháme stéct kapku, tak kapka musí držet svůj původní tvar a ne se roztéct. Pokud nedrží kapka tvar, přidáme trochu prosátého cukru, anebo naopak citronovou šťávu.

Polevu nandáme do zdobičky na perníčky, kterou seženeme v domácích potřebách a zdobíme dle vlastní fantazie.

Perníčky z bezlepkové mouky jsou křehké a dají se jíst hned. 

 

Autor: MaruškaL

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...