úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové perníčky

Bezlepkové perníčky

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Perníčky
Hodnocení:
Hodnotilo 17 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 450 g mouky Schär Mix it
130 g moučkového cukru
125 g medu
2 vejce + 1 na potření
70 g rostlinného tuku (máslo)
2 lžičky mletého perníkového koření
1,5 lžičky sody
1/2 lžičky mleté skořice
citronová kůra z jednoho citrónu

Citronová poleva:
140 g moučkového cukru
1 bílek
2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy:

Med trošku nahřejeme, aby byl tekutý, přidáme rozšlehaná vejce s tukem a nakonec vmícháme cukr. Přidáme mouku s kořením, citrónovou kůru, sodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu alespoň dvě hodiny odpočinout. Lépe 24 hod.

Odpočinuté těsto vyválíme na silnější plát a vykrajujeme různé tvary perníčků, které klademe na plech vyložený papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 10 minut.

Citronová poleva: Moučkový cukr minimálně dvakrát prosijeme přes sítko (je to nutné, jinak se ucpává zdobička). Je lepší navážit o něco víc. Do misky dáme bílek a jednu lžíci citronové šťávy, kterou též vymačkané přes sítko. Pomalu přisypáváme cukr a mícháme a mícháme. Poleva musí být hustá. Správnou hustotu poznáme tak, že když do ní namočíme špejli a necháme stéct kapku, tak kapka musí držet svůj původní tvar a ne se roztéct. Pokud nedrží kapka tvar, přidáme trochu prosátého cukru, anebo naopak citronovou šťávu.

Polevu nandáme do zdobičky na perníčky, kterou seženeme v domácích potřebách a zdobíme dle vlastní fantazie.

Perníčky z bezlepkové mouky jsou křehké a dají se jíst hned. 

 

Autor: MaruškaL

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...