Chléb s dýňovým pyré - bez lepku a mléka
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
500 ml teplé vody (25 - 30 °C) 250 g mouky Schaer Mix B 250 g mouky Schaer Mix Dunkel Brot 250 g vychladlého dýňového pyré (na 1 polévkové lžíci olivového oleje osmažit na malé kostičky dužniny dýně Hokaido, přidat 50 ml vody, dusit do měkka pod pokličkou, namixovat tyčovým mixérem) 50 g rozpuštěného zchladlého bezmléčného margarínu nebo olivového oleje 1 vejce 2 rovné polévkové lžíce psylia 1 polévková lžíce bramborového škrobu 1 kávová lžička krupicového cukru 1 kávová lžička chlebového koření 1 kávová lžička kmínu 1 kávová lžička soli 10 g sušeného droždí Dr. Oetker hrst dýňových semínek margarín a kukuřičná polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy na pečení chleba |
---|---|
Postup přípravy: |
1. Ve 100 ml teplé vody rozpustíme lžičku cukru a sušené droždí. Necháme vzejít kvásek na teplém místě. 2. Připravíme si dýňové pyré. Necháme vychladnout. 3. V míse smícháme mouky, škrob, sůl, kmín, koření, 2/3 dýňových semínek a psylium. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek vody, vejce a dýňové pyré. Promícháme vařečkou ve vláčné těsto, které necháme pod utěrkou odpočinout na teplém místě tak, aby zdvojnásobilo svůj objem (trvá to cca 45 - 50 minut). 4. Troubu necháme vyhřát na 220 °C. Do spodní části dáme hrnec s alespoň 0,5 l vody (pro tvorbu páry). 5. K nakynutému těstu přidáme rozehřátý, zchladlý tuk, který vařečkou zapracujeme do těsta. Formu na chleba vymažeme margarínem a vysypeme kukuřičnou polohrubou moukou. Těsto přendáme do formy a uhladíme (pomůžeme si rukou namočenou v teplé vodě). Chleba posypeme zbytkem dýňových semínek a necháme ještě cca 10 minut ve formě odpočinout. 6. Vložíme formu s chlebem do trouby a pečeme 10 minut při 220 °C. Pak teplotu snížíme a chléb pečeme dalších 30 minut při 200 °C. Po upečení chléb necháme ve formě na mřížce vychladnout, pak teprve vyklopíme. Vydrží vláčný až tři dny. Tip: Pokud máte dýni např. od oběda pečenou s prolisovaným česnekem a tymiánem a rozmixujete ji do chleba na pyré, dostanete z jemného chleba pikantnější verzi. A stojí to za to. |
Autor: | Vařečka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...