úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Chléb s dýňovým pyré - bez lepku a mléka

Chléb s dýňovým pyré - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 500 ml teplé vody (25 - 30 °C)
250 g mouky Schaer Mix B
250 g mouky Schaer Mix Dunkel Brot
250 g vychladlého dýňového pyré (na 1 polévkové lžíci olivového oleje osmažit na malé kostičky dužniny dýně Hokaido, přidat 50 ml vody, dusit do měkka pod pokličkou, namixovat tyčovým mixérem)
50 g rozpuštěného zchladlého bezmléčného margarínu nebo olivového oleje
1 vejce
2 rovné polévkové lžíce psylia
1 polévková lžíce bramborového škrobu
1 kávová lžička krupicového cukru
1 kávová lžička chlebového koření
1 kávová lžička kmínu
1 kávová lžička soli
10 g sušeného droždí Dr. Oetker
hrst dýňových semínek

margarín a kukuřičná polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy na pečení chleba
Postup přípravy:

1. Ve 100 ml teplé vody rozpustíme lžičku cukru a sušené droždí. Necháme vzejít kvásek na teplém místě.

2. Připravíme si dýňové pyré. Necháme vychladnout.

3. V míse smícháme mouky, škrob, sůl, kmín, koření, 2/3 dýňových semínek a psylium. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek vody, vejce a dýňové pyré. Promícháme vařečkou ve vláčné těsto, které necháme pod utěrkou odpočinout na teplém místě tak, aby zdvojnásobilo svůj objem (trvá to cca 45 - 50 minut).

4. Troubu necháme vyhřát na  220 °C. Do spodní části dáme hrnec s alespoň 0,5 l vody (pro tvorbu páry).

5. K nakynutému těstu přidáme rozehřátý, zchladlý tuk, který vařečkou zapracujeme do těsta. Formu na chleba vymažeme margarínem a vysypeme kukuřičnou polohrubou moukou. Těsto přendáme do formy a uhladíme (pomůžeme si rukou namočenou v teplé vodě). Chleba posypeme zbytkem dýňových semínek a necháme ještě cca 10 minut ve formě odpočinout.

6. Vložíme formu s chlebem do trouby a pečeme 10 minut při  220 °C. Pak teplotu snížíme a chléb pečeme dalších 30 minut při 200 °C. Po upečení chléb necháme ve formě na mřížce vychladnout, pak teprve vyklopíme. Vydrží vláčný až tři dny.

Tip: Pokud máte dýni např. od oběda pečenou s prolisovaným česnekem a tymiánem a rozmixujete ji do chleba na pyré, dostanete z jemného chleba pikantnější verzi. A stojí to za to.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...