úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Chléb s dýňovým pyré - bez lepku a mléka

Chléb s dýňovým pyré - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 500 ml teplé vody (25 - 30 °C)
250 g mouky Schaer Mix B
250 g mouky Schaer Mix Dunkel Brot
250 g vychladlého dýňového pyré (na 1 polévkové lžíci olivového oleje osmažit na malé kostičky dužniny dýně Hokaido, přidat 50 ml vody, dusit do měkka pod pokličkou, namixovat tyčovým mixérem)
50 g rozpuštěného zchladlého bezmléčného margarínu nebo olivového oleje
1 vejce
2 rovné polévkové lžíce psylia
1 polévková lžíce bramborového škrobu
1 kávová lžička krupicového cukru
1 kávová lžička chlebového koření
1 kávová lžička kmínu
1 kávová lžička soli
10 g sušeného droždí Dr. Oetker
hrst dýňových semínek

margarín a kukuřičná polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy na pečení chleba
Postup přípravy:

1. Ve 100 ml teplé vody rozpustíme lžičku cukru a sušené droždí. Necháme vzejít kvásek na teplém místě.

2. Připravíme si dýňové pyré. Necháme vychladnout.

3. V míse smícháme mouky, škrob, sůl, kmín, koření, 2/3 dýňových semínek a psylium. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek vody, vejce a dýňové pyré. Promícháme vařečkou ve vláčné těsto, které necháme pod utěrkou odpočinout na teplém místě tak, aby zdvojnásobilo svůj objem (trvá to cca 45 - 50 minut).

4. Troubu necháme vyhřát na  220 °C. Do spodní části dáme hrnec s alespoň 0,5 l vody (pro tvorbu páry).

5. K nakynutému těstu přidáme rozehřátý, zchladlý tuk, který vařečkou zapracujeme do těsta. Formu na chleba vymažeme margarínem a vysypeme kukuřičnou polohrubou moukou. Těsto přendáme do formy a uhladíme (pomůžeme si rukou namočenou v teplé vodě). Chleba posypeme zbytkem dýňových semínek a necháme ještě cca 10 minut ve formě odpočinout.

6. Vložíme formu s chlebem do trouby a pečeme 10 minut při  220 °C. Pak teplotu snížíme a chléb pečeme dalších 30 minut při 200 °C. Po upečení chléb necháme ve formě na mřížce vychladnout, pak teprve vyklopíme. Vydrží vláčný až tři dny.

Tip: Pokud máte dýni např. od oběda pečenou s prolisovaným česnekem a tymiánem a rozmixujete ji do chleba na pyré, dostanete z jemného chleba pikantnější verzi. A stojí to za to.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte